ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Для чернігівських школярів пролунав останній дзвоник

Featured Video Play Icon

31 травня у школах Чернігова лунав останній дзвоник. Добіг кінця надзвичайно складний навчальний рік.  Як школярам, так і педагогам, він кинув чимало викликів: організацію змішаної форми навчання, облаштування укриттів, навчання в умовах регулярних повітряних тривог, а взимку – ще й відключень світла.

-Дуже цікаво проходив навчальний процес, особливо під час повітряних тривог. Якщо посадити дітей в коло за тенісним столом, то це вже кабінет фізики. Якщо їх посадити на пуфиках у коло, то це вже кабінет історії. Якщо в іншому куточку укриття принести певну кількість фліп-чартів, то це вже кабінет математики, – розповіла директорка СЗСШ №1 Ольга Шелест.

В Чернігівській школі №1 навчання завершили шість 11-х класів. Випускників зустрічали живим коридором молодші вихованці закладу.

Самі випускники визнають – російська військова агресія помітно вплинула на їхню здатність навчатися та успішність. Тим не менш, школярі намагалися сумлінно здобувати знання навіть у таких умовах.

-Я намагався фокусуватися на тому, що найбільш необхідне, найбільш важливе, спілкуватися з однокласниками, бо це знімає стрес. Разом вчитися легше, ніж поодинці, – зазначив випускник Григорій Веремієнко.

За даними управління освіти міської ради, цього року зі шкіл Чернігова випускаються 1485 одинадцятикласників. В червні та липні вони складатимуть національний мультипредметний тест.

-Я планую опановувати інженерію, навчатися за кордоном і потім повертатися назад до України, щоб відбудовувати своє місто, свою державу, – підкреслив Григорій Веремієнко.

Подивитися на прощання своїх дітей зі школою прийшли і батьки.

-Нашим дітям дуже багато на їх долю випало всього нехорошого – спочатку коронавірус, пандемія, це онлайн-навчання було дуже незнайоме. Думали, що це саме страшне, але ж ні – війна. Дуже важко. Підтримувала як могла, я його, а він мене – словами, обіймами, – зазначила мама випускника Олена Пузан.

З 5 червня у Чернігові запрацюють літні шкільні табори. Їх планують відвідати 3686 дітей.