Факт-новини: оперативні сюжети

Десята річниця децентралізації: чого досягла реформа та чи є про що шкодувати?

Featured Video Play Icon

Реформі децентралізації, що визнана Європейським Союзом як одна з найуспішніших в Україні та випробувана війною на міцність, цьогоріч десять років. Її процес стартував у 2014-му із підписанням Кабінетом Міністрів Концепції реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади, безпосередньо, 1-го квітня, а потім – ухваленням перших законодавчих змін.

Про урочисте засідання Асоціації міст, те, чого досягла реформа, та які виклики нині стоять перед нею – свою думку висловив виконувач обов’язків очільника Чернігова під час загальноміської наради, 2-го квітня.

– Вчора відзначали десятиліття децентралізації, я був у Києві на заходах. Ну, дещо раніше пішов, тому що мені дисонанс був там: говорять всі про досягнення, і дійсно, вони є, але останні роки, починаючи з 20-го року, навіть по табличці видно що йде згортання децентралізації в країні.  Це і зменшення бюджетів громад, це і додат в Українікові навантаження, а головне – це силовий тиск, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Завдяки децентралізації громади стали більш незалежними від центру, отримали ресурси для свого розвитку та повноваження ними розпоряджатися, і завдяки успішним управлінським рішенням змогли кардинально змінитися на краще. Так, Чернігів за даними Міжнародного республіканського інституту, який регулярно досліджував рівень задоволеності послугами у містах, у 2015-му був на передостанніх сходинках цього рейтингу, а вже у 21-му ділив друге місце з Луцьком та Івано-Франківськом і показав найшвидшу динаміку розвитку серед обласних центрів в Україні, що каже про ефективність місцевого самоврядування. 

За словами Олександра Ломако, натомість місто залишилося без законно обраного міського голови і з сотнями кримінальних проваджень без судової перспективи.  

На засіданні АМУ одне питання обговорювали, про яке рішення ви шкодуєте. Ну, я би назвав чітке рішення, конкретне, по якому є дата, номер, прізвище, імʼя, по-батькові відповідального за це рішення – це рішення Яворівського суду, за яке 100% рано чи пізно доведеться відповідати і виконавцям, і замовникам. Так от саме такий силовий тиск і саме такі абсурдні рішення судів  дуже під великий сумнів і під велику загрозу ставлять цю успішну реформу децентралізації. Тому що історія і розвиток суспільства показує: де менше централізованої влади, де більше відповідальності на місцях, там швидший і більш якісний прогрес, результат і якість життя людини. І Україна це довела, – зауважив Олександр Ломако.

Із повномасштабним вторгненням росії у 2022-му – вкотре. Тоді міста, зокрема й ті, що першими опинилися під ударом ворога, взяли на себе величезну долю відповідальності та змогли вистояти завдяки сильним лідерам на місцях і місцевому самоврядуванню, каже Ломако, адже без інструкцій і команд згори робили те, що потрібно, незалежно від функцій і повноважень. А потім показали приклад відбудови – власне Чернігів визнаний одним із лідерів в Україні у цьому питанні. Досить швидко місту вдалося повернути сюди життя, відновити критичну, соціальну і цивільну інфраструктури. І на сьогодні ці процеси продовжуються, йшлося в муніципалітеті.

Це оцінили всі міжнародні наші партнери, всі – посли, міжнародні партнери, які брали участь в цій реформі, в її розробці, всі європейські політики, які до нас приїжджають, вони в один голос говорять, що ця реформа успішна і вона має продовжуватися. Крім української центральної влади, яка замість того, щоб це використовувати як синергію, намагається боротися, воювати, чого не потрібно робити під час війни , – сказав Олександр Ломако.

Повертаючись до рішення суду про відсторонення Владислава Атрошенка, виконувач обов’язків міського голови навів як приклад інше – щодо заступника керівника Офісу Президента Ростислава Шурми. У лютому цього року НАЗК склало по ньому протокол за тією ж статтею – порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. У публікації агентства йдеться, що Шурма, головуючи на засіданнях Комітету енергетики приймав рішення, що стосувалися його приватного інтересу – багатомільйонних виплат з держбюджету фірмам його брата. Однак, наприкінці березня відповідне провадження було закрито – про це повідомив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Мова йде в протоколі про 200 млн гривень, це фірма його брата, в яку він по своїх же словах, на 20 рік інвестував 10 млн доларів, сам Шурма, і ще й позичив брату 430 млн гривень. Зрозуміло, що це конфлікт інтересів, корупційне порушення. Ні, суд закриває взагалі це провадження, не робить по ньому ніякого висновку, і Шурма продовжує працювати на своїй роботі. А мер Чернігова, який був у місті і був з містянами, і виїхала там родина на службовій машині, – відсторонений від посади, а потім достроково припинені його повноваження. Оце конкретний приклад вибіркового правосуддя, коли по одному і тому, ми даже не беремо суть порушення, але по одній і тій самій статті, по одному і тому самому протоколу НАЗК, два різних судді – один, очевидно, під тиском, і другий, очевидно, під тиском, приймають два протилежні рішення, що не є ні здоровим глуздом, ні правосуддям. І соромно взагалі за такі рішення в нашій країні, – зауважив Олександр Ломако.

Олександр Ломако також нагадав, що у ситуації з Атрошенком, максимальна санкція статті передбачала штраф, а рішення про заборону обіймати посаду на рік було визначено суддею як додаткове стягнення. Остаточно звільнений він був після позовів міської військової адміністрації.