Факт-новини: оперативні сюжети

Бюджет, відбудова та опалювальний сезон: Як громадам Чернігівщини жити далі?

Featured Video Play Icon

Пропозиції до держбюджету, виклики, пов’язані з обороною, відбудовою та опалювальним сезоном, а також питання різних потреб громад і відповідного підходу на рівні країни. Проблеми, якими сьогодні живуть міста та села Чернігівщини, їхні представники спільно з виконавчим директором та радницею голови АМУ обговорили на черговому засіданні регіонального відділення Асоціації міст України, 30 серпня. Цього разу – виїзному, у Ніжині.

Перше, на чому наголосив Владислав Атрошенко як очільник регіонального відділення, це колосальні втрати економіки там, де велися бойові дії, і разом із тим – неспівмірні  потреби. Виїхали люди, бізнес був знищений ворогом або евакуювався, зникли сотні і тисячі робочих місць, а відтак і надходження до бюджетів. Однак, при цьому громади живуть у таких же умовах, як ті, яких війна порівняно не торкнулася.

Так, зараз на часі переходити на індивідуальну роботу як з областями, так і з містами, впевнений Атрошенко. Адже навіть на Чернігівщині неможливо співставляти Чернігів, який був сильно пошкоджений, прикордонні Семенівську, Городнянську чи Новгород-Сіверську громади, які досі щодня під обстрілами, із Ніжином чи Прилуками.

До прикладу, нині Чернігів ремонтує близько 7-ми сотень багатоповерхівок, пошкоджених уламками чи вибуховою хвилею, а також капітально відбудовує більше 120 з прямим попаданням,  допомагає людям із заміною вікон і відновленням приватних будинків, хоча ці зобов’язання взяла на себе держава.

І на тлі того, що близькі до кордону громади витрачають значні кошти, зокрема і на безпекові функції, питання ПДФО із окладу військовим, які держава хоче забрати, є чутливим, кажуть в АМУ. Адже враховуючи чисельність військовослужбовців на Чернігівщині, ці податки хоча б частково компенсують їхню присутність.

Щодо пропозицій до кошторису країни, Олександр Слобожан зазначив, що АМУ пропонує призупинити вилучення реверсної дотації на період воєнного стану з поправками, аби у громад були додаткові кошти на відновлення. А також працює в напрямку компенсацій місцевим бюджетам за пільги на земельний податок та податок на нерухомість, врахування у субвенціях ВПО, прямої субвенції містам і селам на відновлення інфраструктури, виділенні коштів на системи оповіщення тощо.

Що стосується опалювального сезону, у держбюджеті передбачили 1 млрд 400 млн гривень для закупівлі обладнання на випадок надзвичайних ситуацій, водночас АМУ просила на ці потреби в 4 рази більше.

Передбачені у бюджеті 38 млрд гривень на компенсацію різниці в тарифах у 2022-му поки скорочені до 14 млрд, але в АМУ сподіваються на другий транш, а також розширення відшкодувань на зруйновані об’єкти теплогенерації та водоканали. Також за словами Олександра Слобожана, проєкт 2023-го сформований із 4% ПДФО, які надавалися на опалювальний сезон, тобто включає 64% ПДФО.

Щодо ситуації в країні загалом, у розмові з гостями зі столиці Владислав Атрошенко також наголосив, що громади відчувають на собі певну централізацію влади і побоюються, що в наших умовах це може вийти за рамки воєнного стану.  

Принагідно, Атрошенко привітав керівників і керівниць громад із присвоєнням їм високих державних нагород до 31-ої річниці Незалежності України, а саме Ордену “За Мужність” 3 ступеня та медалі “За працю і звитягу” та побажав і надалі працювати на благо країни і громад, які їх обирали.