ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

День донора: чернігівці активно долучаються до донацій

Featured Video Play Icon

– На даний момент здаю тромбоцити. Дуже цікава операція.

Олексій Голубчанський – донор із понад шестирічним стажем. Чоловік згадує свою першу здачу крові. Каже, тоді приходив з другом за компанію і відтоді не зміг залишити цю справу. І зараз він регулярно відвідує Чернігівський центр крові. 

-Я взяв собі, що треба ходити, здавати, і рятувати життя. Діти, післяопераційні, після травм теж. Кров дуже довго відновлюється, саме з тими еритроцитами, тромбоцитами, лейкоцитами, які потрібні, тому здавати вигідно. Ти рятуєш інших і покращуєш своє самопочуття, – зазначив донор крові Олексій Голубчанский.

Щорічно 14 червня у всьому світі відзначають День донора. Це своєрідна вдячність людям за благородний вчинок – здачу крові для подальшого переливання тим, хто цього потребує.  

– В плані роботи це звичайний день, як щодня ми робимо забір, проводимо огляд донорів, тобто від інших він нічим не відрізняється, але це така маленька подяка для всіх донорів, які до нас приходять щодня, протягом року. Ми щиро раді бачити їх в цей день особливо і віддячити їм за те, що вони роблять добру справу, – сказала завідувачка відділу заготівлі крові Анна Яременко.

Здавали кров у цей день поліцейські і представники Червоного Хреста. Останні розповідають, що для їхньої команди це – багаторічна традиція. Частина працівників, волонтерів – почесні донори України. 

– Підтримувати донорство для Червоного Хреста – це наша статутна діяльність, яку ми виконуємо завжди, по можливості. Інформуємо, популяризуємо донорство. Сьогодні підтримуємо донорів всім в день здачі крові, даємо невеличкі подаруночки як знак подяки за ту роботу, яку люди роблять, – зазначила голова Чернігівської обласної організації товариства Червоного Хреста України Наталія Силенок.

У центрі кажуть: потреба в крові є завжди, особливо в негативних резус-факторах. Закликають людей донатити не лише у святкові, а й, за можливості, у інші дні. Перед здачею медики рекомендують з’їсти легкий сніданок, відпочити, не споживати жирну, надто солодку, “шкідливу” їжу, виспатись, мати з собою документи, а головне – бажання.