ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Потреба у крові зростає: у Чернігові запрошують охочих стати донорами

Featured Video Play Icon

У Чернігові не вистачає запасів крові, зокрема груп з негативним резус-фактором. Така інформація з’явилася на сторінці Фейсбук обласного центру крові. Кількість людей, що потребують невідкладної екстреної допомоги, оперативного втручання, зростає, а отже і збільшується потреба в наповненні донорського банку. 

Наразі потреба в крові набагато більша ніж в мирний час. Викликаємо третя-четверта мінус, друга мінус. Але потреба в усіх групах є завжди. Зараз багато людей хворіє, багато хворих людей оперується, військовослужбовці обов‘язково і в цих групах потреба більша. «На запас» скажімо так, – розповідає  завідувачка відділення комплектації донорських кадрів Наталія Присяжна.

За словами Наталії Присяжної, до критичного мінімуму  запасів крові у центрі не доходили, проте поповнення ресурсів має бути завжди. Сам процес реєстрації для здачі досить швидкий. Основні вимоги до донора: за декілька днів не вживати алкоголь, жирну та гостру їжу. І головне – не хворіти. 

Є тимчасові обмеження і постійні обмеження. Тимчасові обмеження це простуда, легкі оперативні втручання, лікування зубів. А постійні обмеження це видалення органів, хронічні захворювання, група інвалідності. Є певні обмеження щодо татуювання, оперативних втручань, інфекцій. І мати гарний настрій, не втрачати свідомість і прийти здати кров, допомогти людям, – підкреслює пані Наталія.

Чернігівець Дмитро приходить до центру не вперше. Розповідає, що дуже радий в такий спосіб допомагати людям. 

Це зобов‘язаність, потрібно постійно контролювати. Як в мене друга позитивна. Всі думають, що кров популярна, але вона цей розходиться бистріше. Тому я часто моніторю сайт, де є запаси донорської крові і в залежності від запасів уже і думаю чи потрібно відпрошуватись з роботи, – каже донор крові Дмитро.

  Кров здають і цивільні, і військові, розуміючи, що тим самим рятують життя людей. Головне завдання, кажуть медики, забезпечити необхідним запасом крові та її компонентів лікарні міста і області.