Факт-новини: оперативні сюжети

Дефіцит бюджету та підтримка бізнесу: як це вирішується в Чернігові?

Featured Video Play Icon

Фінансова спроможність міського бюджету значно знизилася, зазначають чернігівські фінансисти. Це пов’язано з воєнними діями і зупинкою бізнесу. Прогнозують, що міський бюджет цього року недоотримає 1 млрд 200 млн, з 2 млрд 500 млн грн запланованих.  Вже сьогодні недовиконання загального фонду за власними надходженнями сягає 420 млн.грн. Про це під час пленарного засідання 18 сесії Чернігівської міської ради повідомила  очільниця фінансового управління ЧМР Олена Лисенко.

Без чіткого державного механізму компенсацій втрат місцевим бюджетам не обійтись, вважає Олена Лисенко. Наразі такого компенсатора на державному рівні ще не прийняли.

Враховуючи стан, в якому перебуває наразі бізнес, – від великого до дрібного, –  міська влада шукає шляхи, як його підтримати. Особливо ті підприємства, які постраждали від рашистських обстрілів. Про наповнення бюджет цього року не йдеться, зауважив Владислав Атрошенко під час погоджувальної ради перед сесією.

В міській раді мають намір звільнити чернігівські підприємства від сплати податку на землю.  Запровадити спеціальну програму на місцевому рівні, виявляється, не можна.

 Як зазначили юристи, це пов’язано з відсутністю Постанови Кабміну України з відповідним переліком територій, на яких ведуться або велися бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями росії.

 Чернігівська міська ради звернулася до уряду з проханням прискорити затвердження такого Переліку і включити до нього Чернігівщину. Затвердження цього документу в подальшому звільнить бізнес від сплати податків за землю та  об’єкти  нерухомості.

Полегшать життя і чернігівським орендарям: міська рада  звільнила їх від орендної плати за користування майном комунальної власності в період з 1 березня  до 30 квітня поточного року. Після 30 квітня сплату за оренду зменшили у відсотковому розмірі:

З  1-го по 31 травня – у розмірі 25 % від орендної плати.

З 1-го по 30 червня –  50 %.

З 1-го по 31 липня – у розмірі 75%  від орендної плати.

 На період воєнного стану, але  не довше ніж до 31 серпня 2022 року звільнили від орендної плати орендарів, які використовують майно, розміщене у закладах освіти, на погодинній основі.