ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чи довіряють чернігівці місцевій владі та як оцінюють рівень корупції?

Featured Video Play Icon

Місто з найнижчим рівнем корупції, високою довірою до діяльності місцевої влади та протилежними оцінками щодо військових адміністрацій. Таким Чернігів бачать його мешканці за результатами дев’ятого муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту та сформованого в його межах Рейтингу міст України за якістю життя. Після презентації на конференції з демократичного врядування, його, як і щороку, традиційно аналізують на загальноміській нараді, аби вцілому і окремо по кожному напрямку порівнювати динаміку ставлення людей, де, що і як потрібно підсилити, та бути ще кращими. 

За підсумками 2023-го, другого року в умовах повномасштабного російського вторгнення, Чернігів – у трійці обласних центрів, де 57% схвалюють роботу міської ради та 63% – власне, очільника міста. 

Це як показник того, як на те, що ми робимо там в боротьбі за місто Чернігів і за права чернігівців, в боротьбі за збереження місцевого самоврядування, реагують люди. Ми бачимо, що люди підтримують місцеве самоврядування, підтримують місцеву владу і наш показник по міській раді – він другий в Україні після Харкова, показник як в.о. – третій, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Якщо дивитися на міста, де немає мерів, у Чернігова унікальні оцінки, адже більшість обласних центрів з в.о. – ближче до низу рейтинга. Це єдине місто, де 64% жителів хочуть повернути законно обраного міського голову на його посаду, і одне з чотирьох, де схвалення діяльності очільника громади зросло, до того ж – на 10%, що є найвищим показником.

Чернігів – це унікальна ситуація, про це говорили на дослідженні. Тому що у всіх містах, які внизу із зірочками, що там немає міського голови, вони щось намагалися міняти. А в Чернігові ми як були командою Владислава Атрошенка, так і лишилися командою Владислава Атрошенка, і курс, за який проголосували люди на виборах 2020-го року ми не міняли. Ми продовжуємо ним рухатися, ним керуватися, люди це бачать і люди продовжують підтримувати.  Якби містом керували ті, хто намагався отримати це в 23-му році через Верховну Раду і так далі, то я казав вже про це, Чернігів би весь заріс будяками, і ми були десь між Сумами і Полтавою, – додав Олександр Ломако.

Зовсім інші показники у військових адміністрацій. Так, Чернігівська ОВА посідає останнє місце в Україні, довіра до неї за рік впала на 14% і нині становить 23%, негативно оцінюють діяльність – 61% чернігівців. Рівень підтримки введеної міської військової адміністрації ще нижчий. 

Воно ж люди все бачать, все розуміють, я про це завжди говорю. А коли цифри –  53% негативно оцінюють роботу адміністрації Брижинського, 18% позитивно, – зауважив Ломако.

Показовим є слайд і щодо поширення корупції на місцевому рівні. За індексом частоти корупційних діянь Чернігів – на останній позиції. 

От дивіться, коли у нас говорять там були слайди, що всі вважають, що влада вся корумпована, всі з цим згодні, все. А коли людям задають питання – протягом останніх двох років як часто були випадки коли вам, чи вашим знайомим давали, або вони були змушені платити хабарі представникам місцевої влади, 93% кажуть ніколи. Ми на першому місці і це дуже важливо зафіксувати, що всі ці крики дописи якісь заяви тут з цієї трибуни з якихось інших трибун про корупцію чернігівці спростовують, – підкреслив Ломако.

Як показує наймасштабніше щорічне опитування, у Чернігові люди добре поінформовані про діяльність місцевої влади – місто на другій позиції зведеного рейтингу. Вони впевнені, що влада приділяє більше уваги добробуту міста, а не власним інтересам, не погоджуються, що самозбагачення є ключовим фактором у прийнятті депутатами місцевих рад рішень та що особисті зв’язки з обранцями важливі для вирішення питань. І в цих оцінках Чернігів кращий: рішення ради – на користь міста і більш об’єктивні, йшлося у муніципалітеті. З тим, що до місцевої влади можна безперешкодно звернутися, згодні половина.

У нас 50% згодні з цим твердженням, але треба працювати. Треба і депутатам міської ради, багато з яких не мають приймалень, багато з яких не ведуть прийом громадян, багато з яких не робили звітів про свою роботу, це ж правда. Або фракціями цілими не ходять взагалі на сесію міської ради – от як ти достукаєшся до фракції “Наш край”, що взагалі в них питати, якщо вони рік принципово не ходять на сесію міської ради, – уточнив в.о. Чернігівського міського голови.

За словами в.о. міського голови, ці результати важливі і для міжнародних партнерів, з якими місто активно співпрацює, адже показують реальну думку людей. Водночас, усі на своїх місцях мають бути відкритими і прозорими, та робити все на благо громади і її мешканців.

Важливо зберегти оцей дух міста – стійкого, яке бореться за свої права, яке бореться за країну, яке захищає незалежність, демократію, самоврядування і чернігівці розуміли що все це недарма і вони бачили з цього результат. Цифри гарні, а якби не заважали – були б ще кращі. Це опитування, і рік роботи і практики на прикладі  Чернігова, в першу чергу показує, що військова адміністрація це не потрібний орган, який взагалі не зрозуміло для чого створюється, і його роль в роботі місцевого самоврядування вона тільки негативна. А від цього страждає і місто, і страждають люди, і був заклик (я, до речі, підтримую цей заклик), щоб центральна влада подивилася на ці результати і якось переоцінила свій підхід до місцевого самоврядування і до міста Чернігова в першу чергу, це прямо на конференції прозвучало, – сказав Олександр Ломако.

Дев’яте муніципальне дослідження проводилося з 13-го квітня по 14-те травня 2024 у 21-му місті, де дозволяла безпекова ситуація. Вибірка складалася з 16 тисяч 800-от громадян віком від 18-ти років. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Детально з результатами опитування можна ознайомитися на сайті Міжнародного республіканського інституту.