Факт-новини: оперативні сюжети

«Чорні дошки України»: у Чернігові презентували збірник про Голодомор в області

Featured Video Play Icon

«Чорні дошки України. Чернігівська область» – таку назву має унікальне видання, яке представили до Дня пам’яті жертв голодомору 1932-1933-го та післявоєнних років у бібліотеці імені Коцюбинського.

Майже 1000 сторінок книги містить 50 архівних документів та понад 600 матеріалів періодичної преси, які розповідають про страшні наслідки тоталітарного режиму. Потрапити до «чорної дошки» у ті роки – означало бути приреченим на голодну смерть.

Книга перевертає уявлення про «чорні дошки», каже історик Сергій Бутко. Їх застосовували як організацію морально-психологічного терору населення України і в 1934 році, і потім після Другої світової війни під час масового штучного голоду 1946-47-го.

Видання містить у собі картосхеми та фотододатки. Серед авторів-упорядників: Олеся Стасюк, Катерина Лук’янець, Світлана Старовойт та Дмитро Байкєніч. Інститут дослідження голодомору при національному музеї голодомору-геноциду планує видати такі збірки по кожній області України, Чернігівщина стала першою.

Історики зазначають, це друге за важливістю видання для дослідження Голодомору на території Чернігівщини після «Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років в Україні”.