Факт-новини: оперативні сюжети

Чому у деяких районах міста відключають електроенергію на тривалий час?    

Featured Video Play Icon

Жителі Масанів, Шерстянки, Льотки та цілого ряду вулиць Чернігова нині потерпають від регулярних відключень електроенергії. Після того, як російські ракети та дрони пошкодили більше 30% енергетичної інфраструктури України, сидіти без світла доводиться від 4 до 12 годин на день. Це призводить до численних побутових проблем.

Дивіться також: У чернігівських автобусах почали працювати контролери

Мешканці кількох багатоповерхівок на вулиці Жабинського тепер до того ж щодня опиняються без опалення, воно тут автономне і працює від електрики. Зупиняються водні насоси, розряджаються телефони, якими діти користуються для дистанційного навчання. В той же час в сусідніх будинках світло є.

Чернігівці поступово адаптуються до відключень світла, але хочуть, щоб вони були хоча б менш хаотичними.

Як пояснили в “Чернігівобленерго”, чинні графіки відключень були розроблені у 2020 році і не враховували реалії воєнного стану. Ці інструкції мали на меті на короткий строк (а не системно, як зараз) розвантажити енергосистему за рахунок некритичних споживачів. Наразі енергетики опрацьовують декілька варіантів, які б дали можливість розподілити навантаження і на інші групи споживачів, аби скоротити відключення електроенергії у одних і тих самих будинках, як це відбувається зараз.

Забезпечити чернігівців електрикою на рівні минулого осіннє-зимового періоду енергетики не мають можливості, зазначив Михайло Ільницький. Руйнування, завдані ворогом мережам “Чернігівобленерго” від березня-квітня, перевищують 1 мільярд гривень. Тож перебої з електропостачанням у Чернігові скоріш за все спостерігатимуться і взимку.