ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відкриття велосезону в Чернігові: благодійний Велодень-2023 зібрав понад 400 учасників

Featured Video Play Icon

Вперше з 2019 року у Чернігові урочисто відкрили велосипедний сезон. 27 травня прихильники цього виду транспорту зібралися біля малої міської сцени на «Велодень».

-Офіційно вважається, що «Велодень» проводиться у Чернігові з 2008 року. Це було щорічне свято, відкриття велосезону. «Велодень» не проводився тільки у 20, 21 і 22 роках з об’єктивних причин.  В 11:30 ми маємо виїхати за заздалегідь погодженим маршрутом, нас поліція супроводжує і швидка. Ми проїжджаємо по місту, десь за годину маємо повернутися. Потім буде лотерея за результатами карток реєстрації, – розповів організатор «Велодня» Андрій Вареник.

Цього року «Велодень» зібрав 409 зареєстрованих учасників всіх вікових категорій. Люди приїжджали навіть цілими сім’ями. Кожен з них обрав цей вид транспорту з різних причин – маневреність, екологічність, користь для здоров’я, тощо.

– Екологічний вид транспорту, мобільний, можна будь-де припаркуватися, дуже зручно.

-Цього року вивела перший раз завдяки участі у марафоні. Їздила до цього багато разів, на марафонах була, по місту.

-Для мене велосипед для роботи, додому, ну і якщо швиденько кудись треба.

 Стартувавши від Красної площі, велосипедисти проїхали проспектом Миру, потім біля готелю «Україна» повернули на проспект Перемоги. Звідти колона рушила до П’яти кутів, і через проспекти Михайла Грушевського та Левка Лук’яненка, а також вулицю Шевченка, повернулася назад до Красної Площі. Завдяки супроводу поліції та дотриманню учасниками правил дорожнього руху, велопробіг пройшов без інцидентів.

– Чернігів взагалі для цього зручне місто, тому що він на мапі має форму квадрата або кола, тобто він рівновіддалений від центру. Перепади висоти не дуже великі. Розвиток велоінфраструктури за останні 5 років шалений, всі в шоці від нашого розвитку, – зазначив Андрій Вареник.

В рамках «Велодня» чернігівці також зібрали більше 18,5 тисяч гривень пожертв на потреби 1-ї окремої Сіверської танкової бригади.