ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Не відчували ні болю, ні втоми: рятувальникам вручили медалі «За оборону Чернігова»

Featured Video Play Icon

Так, було важко, але, знаєте, ми входили вже в такий режим роботи, коли не відчуваєш ні втоми, ні болю, нічого. Всі працювали “на убой”.

Начальник аварійно-рятувальної частини Данило Лазаренко разом зі своїм особовим складом одними з перших опинялися там, де ніхто і ніколи б не хотів бути – в епіцентрі ударів, на палаючих вулицях і завалах зруйнованих, нерідко вщент, будинків – скрізь, куди у лютому-березні 2022-го скеровувала свій нищівний “мир” росія. 

Каже, переломним був день, коли влучили у нафтобазу, де вони гасили пожежу попри загрозу вибуху, і одразу ж за нею Подусівка, дві школи та людські оселі. Тоді служба стала для чоловіка чимось значно більшим.

– Повномасштабне вторгнення, я думаю, змінило кожного з нас. Змінилось взагалі ставлення, мабуть, і до життя, в тому числі. Приємно, коли отак, як сьогодні, нашу роботу оцінює громада. Хоча, на той момент, навіть, про це ніхто не думав, просто кожен робив свою справу. Навіть, якщо і не міг – в два рази більше робив, чим він міг дати, – розповів заступник начальника аварійно-рятувального загону, начальник аварійно-рятувальної частини ГУ ДСНС України в Чернігівській області Данило Лазаренко.

15 вересня Данилу Лазаренку та ще 45-ом чернігівським рятувальникам та рятувальницям, на яких у найважчі тижні повномасштабного вторгнення разом із лікарями, комунальниками та волонтерами північний форпост тримався із середини, напередодні їхнього професійного свята та Дня міста вручили почесні відзнаки – медалі “За оборону Чернігова”. Символ вдячності від усієї громади, що присвоюється цивільним і військовим за роботу під час блокади і захист міста, і нині вкотре знайшов своїх героїв. 

Серед них і Андрій Опанасенко. Він першим після “прильоту” приїхав під гуртожиток на ЗАЗі і того дня їхній команді вдалося врятувати у розбомбленому будинку 9-ох людей. 

На той момент ти не думаєш більше про себе, думаєш про оточуючих людей, щоб їм надати першу допомогу і врятувати.  Я проживаю в цьому місті, я його захищаю і це дуже велика нагорода, – каже начальник караулу пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС України в Чернігівській області Андрій Опанасенко.

Місто сильних і сміливих людей. Своєю працею в лютому-березні 2022 року, 19 серпня після прильоту російської ракети в драмтеатр, і в інших випадках, які потребували і ризику особистого, часто життям, здоровʼям, і сміливості, і рішучості, працівники чернігівського ДСНС проявили саме ці якості, які для мене являються виявом справжнього патріотизму. Громада пишається вами, тим, що ми разом вистояли, і разом змогли зберегти наш Чернігів українським, цілим. Ми його обовʼязково відбудуємо, і після перемоги, я переконаний, він буде ще кращим, ніж був до 24 лютого. Це наша спільна мета, наша спільна відповідальність перед нашим містом, тому що ми живемо в найкращому місті на землі, де живуть сміливі героїчні люди, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Окрім особистих нагород, виконуючий обов’язки міського голови також передав очільнику обласного управління ДСНС сертифікат на 500 тис. гривень, виділених з міського бюджету, що допоможуть пожежно-рятувальному загону із вирішенням нагальних питань матеріально-технічного забезпечення.

Коли наше місто було в облозі, обстрілювалося, наша служба виконувала, я вважаю, достойно ті, завдання які на неї покладені. Особовий склад, який виконував ці завдання постійно був з ризиком для свого життя, але тим не менш, вони виїжджали, вони рятували людей, тому ця вдячність міста, вдячність громадян міста, вдячність громади, це я думаю, найвища оцінка роботи нашої служби, – наголосив начальник Головного управління ДСНС України у Чернігівській області Роман Гордовий.

Сьогодні кожен із них продовжує нести свою звичну варту, а окремі підрозділи – і надалі працювати в умовах підвищеного ризику у прифронтових громадах, рятуючи все, що люди зводили і облаштовували роками, і власне, їх самих.