Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівські школярі отримали подарунки від нідерландських благодійників

Featured Video Play Icon

Книжки, іграшки, солодощі. Учні чернігівської школи №11, які проживають у районі, що сильно постраждав від бойових дій, отримали приємні подарунки від нідерландського фонду «Метадідомі». До міста завітали представники організації Леандер і Андре ван Горсели. Батько й син втретє приїздять до України за час повномасштабної війни. Цього тижня вони також відвідали Херсонщину, де допомогали людям похилого віку та дітям. Малечі у фонді приділяють особливу увагу.

– Дуже важливо підтримувати дітей, щоби вони не дуже переймалися війною і могли жити максимально щасливим життям, – зазначає представник «Metadidomi Foundation» (Нідерланди) Андре ван Горсел.

У Чернігові представники організації вперше. Ініціаторкою візиту стала депутатка міськради Юлія Дарницька, яка підтримує зв’язок з іноземними партнерами. Гості були вражені зусиллями міста, спрямованими на підтримку дітей та шкіл, і вирішили долучитися до цієї справи.

-Дуже хочеться підтримувати в такі складні часи наших дітей, давати їм якусь радість і це можливо завдяки міжнародним партнерам, з якими я постійно веду перемовини, спілкуюся, їжджу у відрядження, на зустрічі задля того, щоб запрошувати нових і нових гостей у Чернігів для підтримки міста, – розповідає депутатка ЧМР Юлія Дарницька.

Фонд «Метадідомі» почав свою діяльність у 2007 році в Нідерландах. Його засновники одружені з українками, а тому організація має сильні зв’язки з нашою країною. Спочатку благодійники підтримували Україну в таких проєктах, як будівництво шкіл та церков. Але з початком повномасштабного вторгнення фонд займається збором коштів, евакуацією цивільного населення та доставкою продуктів харчування.

– Ми помітили за цей рік, що люди хочуть знати, що вони не самотні. Ви, українці, ви тут живете, і ви, звісно, страждаєте найбільше. У вас є втрати: ваші домівки, будівлі, життя. Це ваші страждання, але багато людей і в Нідерландах, і в інших країнах думають про вас, моляться і намагаються допомогти. І ми всі бажаємо, щоби війна закінчилася якнайшвидше, – підкреслив Леандер ван Горсел, представник «Metadidomi Foundation».

За словами Леандера ван Горсела, на початку вторгнення нідерландці активно підтримували українців, але з часом рівень допомоги почав вщухати. Тому представники фонду шукають нові способи, аби заохотити співвітчизників займатися доброчинством.

– Коли відбувається щось дуже шокуюче, як, наприклад, минулої п’ятниці, коли ракета влучила в житловий будинок в Умані, то це потрапляє в новини, і люди кажуть: «Так, це війна, це страшно». Але через кілька днів це сходить нанівець. Ми також помічаємо, що зменшується кількість донатів, тому ми намагаємося приїхати до вас, аби зробити фото або відео і привернути увагу людей, – зауважив Леандер ван Горсел.

Чернігівським дітям іноземні друзі передали пакунки з коміксами, тематичною літературою, маленькими іграшками та смаколиками. Школярі подарунками задоволені.

-Я не очікував, що сьогодні я отримаю книжки та такі добрі подарунки, – каже Роман, школяр.

-Класний дуже пакунок. Мені дуже приємно, що мені ті подарунки подарували, мені дуже-дуже сподобалась я дуже рада й дуже дякую нашим гостям сьогоднішнім, – зазначає школярка Софія.

Представники організації планують допомагати Україні й після перемоги, у ліквідації наслідків війни та відбудові.