НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівські сапери отримали спеціальну техніку для розмінування

Featured Video Play Icon

Машина для розмінування, котра врятує не одне життя. Чернігівські сапери ДСНС одержали технічну допомогу від представництва міжнародної організації The Halo Trust та компанії Validus Special Auto. Це оперативно-піротехнічне авто, призначене для перевезення вибухонебезпечних предметів, а також 5 автомобілів швидкого реагування. Технічну допомогу, вартістю 26 мільйонів гривень  кожна, одержали Чернігівська та Дніпропетровська області. 

Вони спілкувалися напряму з саперами, задавали питання, що вам потрібно на автомобілі, що не потрібно, яке потрібне обладнання. яке вам буде заважати під час виконання робіт з розмінування. І це дійсно є дуже круто, тому що, скажімо, люди роблять надзвичайно потужні машини, і вони розуміють, в якому напрямку вони їх взагалі розробляли, для кого, – зазначив начальник частини піротехнічних робіт підводного та гуманітарного розмінування аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Чернігівській області Михайло Ільєв.

Завдяки цій  машині перевезення артилерійських боєприпасів, ручних гранат, протитанкових і протипіхотних мін, а також залишків збитих ворожих ракет стане більш безпечним. Як запевняють фахівці, при їхній неочікуваній детонації в кузові автомобіля уламки не несуть  загрози життю особового складу.

–  Цей автомобіль, як я говорив, кабіна, в нього, виходить, капсула, вона повністю йде броньована, захищена знизу. Також стоїть додаткова броня, розрахована на підрив на протитанковій міні. Якщо навіть спрацює під передніми колесами протитанкова міна, особовий склад, який знаходиться всередині автомобіля під час транспортування, перевезення вибухонебезпечних вантажів, він залишиться непошкодженим, – підкреслив Михайло Ільєв.

Відтепер саперам не потрібно власноруч переносити вибухонебезпечні предмети, уламки ракет тощо, адже машина оснащена маніпулятором, котрий самостійно вилучає боєприпаси та завантажує їх у кузов броньованого автомобіля. 


Ми знаходимося всередині відсіку, де під час транспортування перевозяться вибухонебезпечні предмети різного типу, калібру і все інше. Тобто, ми бачимо, хлопцями було розроблено таке спеціалізоване корито, яке заціпляється за маніпулятором. Для чого це зроблено? Щоб не подавати боєприпаси особовим складом наверх, ціпляється дане корито, подається на землю, загружаються в нього різноманітні боєприпаси в великих кількостях, і потім за допомогою маніпулятора йде загрузка на даний кузов, – пояснив Михайло Ільєв.

До цього приходилось робити все руками, хлопцями, саперами і невеликі кількості перевозити на звичайних важких автомобілях, які також обладнані бронезахистом певного рівня, але ж не в такій кількості, – зауважив начальник частини піротехнічних робіт підводного та гуманітарного розмінування аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Чернігівській області.

У спеціальному відсіку автомобіля є все необхідне для роботи саперів. Вибухонебезпечні предмети вивозять і знешкоджують в безпечному місці. Закопують  їх якнайглибше, аби уламки не пошкодили дерева або будівлі. Але, каже Михайло Ільєв, бувають ситуації, коли доводиться знешкоджувати боєприпаси на місці.

Є різноманітні сюрпризи, які для нас залишають, і їх не можна розмінувати. Тобто, є боєприпаси дистанційного мінування, наприклад, вони можуть бути, і ручним способом. Так звана ловушка для сапера. Ніби з вигляду все добре, але коли починаєш очіпати, йде певна детонація, людина може загинути, – каже Михайло Ільєв.

Розмінування територій є одним з пріоритетних напрямків роботи для ДСНС.  Техніка, яку надають партнери, допоможе прискорити темпи обстеження населених пунктів області.