НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Захист на новому рівні: у школах Чернігова відтепер працюють «Офіцери безпеки»

Featured Video Play Icon

Гарантувати безпеку учнів та педагогів Чернігівської школи № 1. Відтепер це щоденний обов’язок сержанта поліції охорони Артема Котова. Чоловік долучився до проєкту «Служба освітньої безпеки». Розповідає: спочатку разом із колегами пройшов навчання у Вінницькому профучилищі департаменту поліції охорони.

Там нас навчили деяким хитростям, можна сказати, психологічним прийомам, як можна спілкуватися, прибрати бар’єр спілкування з дітьми. Потім після п’ятиденного навчання ми прибули вже до школи на стажування, і після стажування вже несемо службу у звичному стані, – розповів сержант поліції управління поліції охорони в Чернігівській області Артем Котов.

До школи Артем приходить за пів години до уроків і оглядає будівлю та пришкільну територію на наявність підозрілих предметів. Потім він разом із керівництвом закладу зустрічає дітей. Упродовж дня «офіцер безпеки» відповідальний за контрольно-пропускний режим — пильнує, аби до школи не потрапили сторонні.

Якщо хтось і є, хто неналежить до освітнього процесу, ми уточнюємо інформацію, чого вони прийшли сюди, з якою метою: якщо до директора або викладачів, — то зв’язуємося з керівництвом школи, повідомляємо їм, – пояснив Артем Котов.

У випадку повітряної тривоги Артем Котов допомагає провести учнів до укриття та перевіряє, чи не залишився хтось у приміщенні. «Офіцери безпеки» також спілкуються з дітьми та дають необхідні поради. А ще вони братимуть участь у батьківських зборах, аби вирішувати проблемні питання. Як і в усіх «офіцерів безпеки», в Артема Котова є спеціальне спорядження — засоби індивідуального захисту, зокрема, бронежилет, наручники та газовий балон, бодікамера, а також металодетектор для виявлення заборонених предметів.

Буде зараз проведено поверхневий огляд безконтактний на виявлення якоїсь забороненої речі. Ви згодні? — Згоден. — Добре, я проведу поверхневий огляд. Скажіть, будь ласка, що у вас знаходиться в кишені? — Телефон. — Так, дякую. Зачекайте секунду. Я впевнюсь, що тут нічого немає. Дякую, нічого не виявлено.

Є в «офіцерів безпеки» і спеціальна кнопка тривожної сигналізації. Вона безпосередньо з’єднана з управлінням поліції охорони. У школі позаштатна ситуація — помічено «підозрілу небезпечну особу». 

Уявімо, що зараз я до вас прийшов із пістолетом. — Ну, я, по-перше, підніму руки, попрошу заспокоїтися цього чоловіка. Непомітно для нього просто відволічу та натисну тривожну кнопку.

Це привід натиснути на кнопку. Вона беззвучна, а тому викликається підмога непомітно. Поки «офіцер безпеки» намагається заспокоїти та вивести лиходія зі школи, група швидкого реагування вже в дорозі. Три хвилини — і правоохоронці на місці.

Хлопці, добрий день. Дякую за реагування. У нас зараз учбова тривога. Так сказати, зараз загроза поліцейському зброєю. Тому в нас ось уявний злочинець, який погрожує.

Проєкт «Служба освітньої безпеки» — ініціатива керівництва держави та Міністерства освіти й науки, реалізована в співпраці з Міністерством внутрішніх справ та Нацполіцією. Вона започаткована після схвалення концепції безпеки закладів освіти у квітні та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів № 975 у грудні 2023-го. Головна мета проєкту — створити безпечне середовище в закладах середньої освіти.

Найголовніше для нас — безпека наших дітей. На жаль, нашими вулицями ходять різні люди з різними намірами, і присутність поліцейського є певним захистом для наших дітей, – зазначила директорка СЗСШ № 1 Ольга Шелест.

Спочатку, чесно кажучи, трошки ми всі його боялися, але потім звикли і стало звичним це. З ним можна поспілкуватися, поставити якісь питання, як він проходив службу, – кажуть Софія та Олександр, учні СЗСШ № 1.

Як розповів заступник начальника поліції охорони Чернігівської області Сергій Дерев’янко, перший етап реалізації проєкту «Служба освітньої безпеки» стартував 15-го січня — з перепідготовки правоохоронців для несення служби в школах. Після тренінгів, а також тижневого стажування, 29-го січня понад 400 поліцейських з усіх структурних підрозділів Нацполіції стали «офіцерами безпеки» в школах. Першочергово проєкт реалізують у регіонах, що розташовані біля зон активних бойових дій та кордону з країнами-агресорками.

На сьогодні на території Чернігівської області офіцери безпеки несуть службу у 65-ти закладах загальної середньої освіти. Також урядом вибрано 9 областей, які прикордонні, які потребують посиленої уваги, які наближені до зони бойових дій, тому Чернігівська область також віднесена до цих областей. У батьків на сьогодні дуже багато питань виникає щодо фінансування з батьківських коштів або закладів освіти. Ні, батьки й заклади освіти на сьогодні ніяких витрат на проєкт не несуть, – поінформував заступник начальника поліції охорони Чернігівської області Сергій Дерев’янко.

Відтак за словами Сергія Дерев’янка, роботу «офіцерів безпеки» наразі фінансує держава, а всі витрати на навчання та екіпірування покрила Національна поліція. Після завершення цього навчального року питання щодо продовження присутності «офіцерів безпеки» в закладах освіти визначатимуть із керівниками громад та освітянами через укладення договорів, а фінансування наразі вирішується на рівні Кабміну.