НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівські біатлоністи отримали сучасні лазерні гвинтівки

Featured Video Play Icon

Юні біатлоністи випробовують сучасні лазерні гвинтівки. Тренувальна зброя подібного зразку в Україні вперше. Біатлоністи – початківці, а в перспективі майбутні зірки спорту, навчаються під пильним наглядом тренерів, дотримуючись усіх заходів безпеки. Юні спортсмени тішаться, що нині вони відвідують тренування попри колосальні руйнування російськими загарбниками лижної бази в Чернігові у лютому–березні 2022-го. Згадують як після розмінування території вони прибули сюди та допомогли наново облаштувати місце, де колись щоденно займалися.

Усі роз’їхалися як тільки почалася війна, якісь вправи робили щоб підтримувати спортивну форму, а так потім вже трішки часу пройшло ми почали збиратися щось виконувати.  Десь через через три неділі як вони відійшли звідси ,  я сюди їздив базу прибирати,  коли тут все було в деревах, які впали — усе прибрали, – розповів спортсмен Олександр.

Спортсмени одержали 10 гвинтівок та додаткове спеціальне обладнання. Ці комплекти прибули до нашого міста завдяки допомозі від Міжнародної федерації біатлону у межах програми “Біатлон для всіх”.  У дитячо-юнацьких спортивних школах Чернігівської області близько п’ятисот вихованців. Цю ініціативу профінансували, аби за допомогою сучасного обладнання зацікавити якомога більшу кількість дітей, і тим самим спонукати їх пов’язати своє життя з біатлоном.

Комплект взагалі складається із самої гвинтівки, із установки, яка має і повторює 5 мішеней по яких ціляться спортсмени і коврика. Вартість одного комплекту 4,5 тисячі євро, і зрозуміло, що така сума  є непідйомною для наших місцевих бюджетів, для нашої дитячо-юнацької спортивної школи. Тому це дуже значна допомога і це великі можливості відкриваються і в роботі тренера, і в підготовці самого спортсмена, – зауважила голова Національного олімпійського комітету України в Чернігівській області Ніна Лемеш.

Допомагає юним спортсменам опанувати навчальні гвинтівки тренер жіночої збірної України з біатлону — Сергій Зоц. Він розповідає, що і в умовах війни розвиток цього виду спорту рухається вперед, адже фахівці активно проводять тренування, їхні підопічні одержують призові місця на змаганнях і на високому рівні представляють Україну по всьому світу під синьо-жовтим стягом.

Життя продовжується і наші люди не зупиняються, і  хочуть постійно розвиватися, особливо діти. Звичайно, що спочатку повномасштабного вторгнення дуже багато виїхало, але основна частина повернулась. Особливо дитячий спорт не вмирає і ми бачимо бажання дітей займатись. Тому я думаю ,що у нас не буде такого, що через кілька років ми не знайдемо атлетів і спортсменів щоб представити в Україні міжнародних змаганнях, я думаю що все буде добре, – підкреслив тренер жіночої збірної України з біатлону Сергій Зоц.

Наступний рік для спорту, мабуть, буде непростим, але робота точно не буде зупинена і навчально-тренувальна робота. Більше можливо ми будемо проводити занять саме тут, для дітей початкових груп, для дітей, які займаються  перших три роки. Основна збірна команда України буде переважно на виїзді і на Західній частині України — це в Карпатах, в Тернопільській області, Івано-Франківській, Львівській. Враховуючи те, що вже 2026 рік буде роком олімпійських зимових ігор, – каже голова Національного олімпійського комітету України в Чернігівській області Ніна Лемеш.

Попри всі виклики Чернігів залишається центром розвитку біатлону.  Наші спортсмени і спортсменки успішно представлені були на чемпіонаті України і, як зазначила Ніна Лемеш, ми маємо двох учасників юнацьких Олімпійських ігор, що в січні стартують у Кореї.