ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Бюджетні баталії: чи встигнуть у Чернігові ухвалити головний кошторис до кінця року?

Featured Video Play Icon

Місто й досі без бюджету на наступний рік. Відповідно до рішення Чернігівського окружного адміністративного суду прийняття головного фінансового документу залежить від міської військової адміністрації. Як повідомив виконувач обов’язків очільника Чернігова Олександр Ломако на ранковій нараді в муніципалітеті, проєкт бюджету 2024 на розгляд МВА був поданий ще 4 грудня, але лист з пропозиціями змін та доповнень від їхньої команди надійшли лише 25-го ввечері.

Для того, щоб дати зміни і пропозиції до бюджету міста, не потрібно чекати різдвяну зірку. Ми ж не могли вносити на розгляд виконкому й сесії проєкт бюджету, по якому немає якогось бачення військової адміністрації розуміючи, що вони мають його далі затверджувати, ми чекали пропозиції. Надіслали вони їх 26 грудня. Добре, будемо інтенсивно працювати. По самому процесу бюджету, який був у нас, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Голова МВА Дмитро Брижинський подав понад 20 правок до проєкту бюджету 2024. Головний фінансовий документ обговорювали і під час зустрічі з громадськими активістами, волонтерами та головами депутатських фракцій. Так, за словами Олександра Ломако, серед озвучених пропозицій: на базі КП «Зеленбуд» розташувати птахоферму, зменшити видатки на утримання кладовища Яцево тощо.

Що мені пропонували значить: закрити центр утримання бездомних тварин. Я кажу, а що ми будемо робити? Закрити — тварини нікуди не дінуться. Хоч війна, хоч не війна. А давайте дамо дозвіл людям, у яких є право носіння мисливської зброї відстрілювати собак. Нащо нам 3,5 мільйони утримувати центр безпритульних тварин, хай відстрілюють їх. Кажу: «Ви у своєму розумі?». Йде дитина ввечері додому, там із батьками чи без батьків, а з рушницею, якийсь мисливець бігає там за собакою, щоб ії застрелити, кажу ми на таку пропозицію йти не будемо, – зауважив Олександр Ломако.

Пропозиція не лише не гуманна але й протизаконна, каже керівниця ветеринарно-стерилізаційного центру та зоозахисниця Тетяна Діденко.

Єдиний гуманний метод — це метод стерилізації. Будь-які інші методи регулювання чисельності безпритульних тварин є заборонені законом і несуть за собою кримінальну відповідальність до 8 років позбавлення волі, – повідомила начальниця ветеринарно-стерилізаційного центру «Крок до тварин» Тетяна Діденко.

Ломако зазначив, що конструктивні правки щодо фінансування частини напрямків будуть враховані. Проте вже зараз багато скорочених статей видатків. Як от кошти на відновлювальні роботи та утримання навчальних закладів, яких у Чернігові із сотню, — на рівні мінімальних.

Зменшимо якісь видатки по деяким сферам. Від цього, відразу кажу, постраждає якість окремих послуг. У першу чергу прибирання міста в наступному році, утримання окремих сфер — спорт, культура, по суті, не лишається нічого, окрім захищених статей, – уточнив Олександр Ломако.

Водночас, необхідно розуміти, що сфера ЖКГ, капітальні видатки на фінансування якої пропонують зменшити буквально до нуля — це сотні родин чернігівців. Затвердження такого рішення призведе до того, що люди втратять кошти на існування, йшлося на нараді.

Коли всі аплодували комунальникам нашим, які навіть під час війни робили свою роботу: вивозили сміття, ті ж самі клумби висаджували, прибирали місто, воду розвозили, то ми всі захоплювалися ними, а коли зараз дійшла мова до бюджету — давайте заберемо в них гроші, нехай йдуть на вулицю і сидять без зарплати. Це, вибачте, не правильний підхід, – підкреслив Олександр Ломако.

Ломако дав доручення фінансовому управлінню, враховуючи пропозиції та зауваження, скорегувати головний кошторис громади у найкоротші терміни.

Тому дуже уважно треба підійти, на це потрібен час. Але, запевняю, що ми не будемо чекати новорічної зірки й затягувати цей процес, – заявив в. о. Чернігівського міського голови.

Головним завданням залишається — зробити бюджет 2024 максимально збалансованим. Серед видатків — утримання закладів освіти, медицини, благоустрою, громадського транспорту, соціальних служб, а також підтримка Збройних сил України.

– Баланс буде, він буде такий, що й напрямок ЗСУ буде суттєво наповнений, я думаю, що якщо ми залишок, який ми зараз бачимо, врахуємо туди не тільки прямі субвенції на військові частини й закупівлю всього необхідного, а напрямки й соціальної підтримки родин, і реабілітації військових, скажімо так, і підтримка військових частин. Хотілося б 300, побачимо план. У нас із залишками разом щоби сумарно по цим напрямкам було 300 мільйонів, – зазначив Олександр Ломако.

Олександр Ломако закликав військову адміністрацію не затягувати затвердження бюджету, адже від цього залежатиме і швидкість передачі допомоги на передову.

Зазначимо, після відповідного погодження, фінансовий кошторис міста буде надіслано депутатам, членам виконавчого комітету, а також оприлюднено на сайті міськради. Далі бюджет затвердять на сесії, яка має відбутися до кінця календарного року.