ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівська ОВА закуповує будматеріали за завищеними у кілька разів цінами – стверджують волонтери

Featured Video Play Icon

Поки війна і всі виживають та допомагають один одному, як можуть, деякі чиновники обласного рівня по-своєму допомагають казнокрадством та не нехтують пограбунком людей, які й так залишилися без нічого. Публічне звернення з такими словами до СБУ, НАБУ, а також офісу Президента оприлюднив на своїй Фейсбук-сторінці волонтер Сергій Серик. Стосувалися вони придбання Чернігівською ОВА будматеріалів для аварійно-ремонтних робіт на житлі, пошкодженому внаслідок бойових дій, в кілька разів дорожчих за ринкові. У своєму дописі волонтер зазначає, що “риба гниє з голови, але не думав, що цей голова Чаус».

-Кошти, які виділяв Київ, а це 100 млн, які військова адміністрація направила на департамент ЖКГ надійшли і, як кажуть, успішно вони їх освоюють. А освоюють таким чином, що закуповуючи будівельні матеріали, які повинні надходити для погорільців, по завищеним цінам х2-х3. Я наведу приклад: дошка шилівка, брус це все вони купують по 15 тисяч гривень за кубічний метр, 15 тисяч, уявіть ціна зараз дошки 5,5-6 куча пропозицій першосортна …. вона зараз стоїть нікому не потрібна, а вони по 15 купують, – зазначає волонтер Сергій Серик у зверненні.

 Пізніше, після викладеного відеозвернення волонтера, спільнота Типовий Чернігів поділилася копією акту приймання-передачі будівельних матеріалів за серпень 2022-го, які закуповувала Чернігівська ОВА на громади для відновлення пошкоджених росіянами об’єктів, яку надіслав робітник будівельної компанії, що виконувала підрядні роботи на замовлення ОВА.

У публікації, крім того, наведено і порівняння цін – тих, за якими купувала військова адміністрація і середніми на ринку в тому ж місяці. Так, кубометр тих же пиломатеріалів дійсно можна було придбати за 5 тис 300, а не 15 тисяч, тобто майже втричі дешевше, OSB плити були доступні за 425 гривень, тоді як у документах ОВА – 610, тонна цементу по 5 тисяч гривень замість 6. За кубометр плівки область платила 43,20, тоді як можна було 14,56, за кубометр газоблоку – 4 тисячі, коли він був по 3 200, дешевше коштували цвяхи, саморізи, електроди і таке інше.

Аби ж з’ясувати, за якими розцінками Чернігівська ОВА протягом минулого року, починаючи від квітня, закуповувала будівельні матеріали для аварійно-відновлювальних робіт, ми направили відповідний запит на їх адресу.