ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Армія відновлення: до яких робіт залучають безробітних у Чернігові

Featured Video Play Icon

Плетуть маскувальні сітки для військових та розбирають завали. У Чернігові близько 150 безробітних долучилися до суспільно корисних робіт, у межах ініціативи «Армія відновлення». Зараз, зокрема, бригада із 6 людей разом із волонтерами об’єднання «Бо можемо» розбирає завали обстріляного росіянами будинку в Новоселівці.

У нас підсобні роботи, загальнобудівельні. Скажемо так, щось принести, щось піднести, прибрати й навіть ті ж самі розбори завалів, які залишаються актуальними й на даний момент і будуть залишатися актуальними і все літо, зиму, тому що потреби величезні в них. В майбутньому ми плануємо із цих людей, які знаходяться на обліку в центрі зайнятості… робити бригаду для виконання будівельних робіт, – розповів голова ГО «Бо можемо» Андрій Галюга.

Чернігівський обласний центр зайнятості надає допомогу з безробіття лише впродовж 90 днів. Надалі виплати припиняються. Долучившись до «Армії відновлення» за виконані роботи містяни отримують трудовий стаж та мінімальну заробітну плату.

– Із замовником підписується договір щодо робіт і відповідно направляються люди до громадської організації і вона вже організовує їхню безпосередню роботу. Виплачує їм заробітну плату, а ці витрати на заробітну плату фінансуються Чернігівським обласним центром зайнятості, – зауважила виконуюча обов’язки директора Чернігівської філії Чернігівського обласного центру зайнятості Світлана Серб.

П’ятдесяти восьмирічний Вадим Веремейчик перебуває на обліку центру зайнятості. Допомогу з безробіття він не отримував, аджє має пенсію по інвалідності. Проте, як зазначив чоловік, виплати досить малі й тому йому доводиться працювати й далі.

До цього працювали на Бобровиці. Там розбирали завали, зараз от перший день приїхав сюди на будівництво цього будинку. Це Новоселівка, яка дуже постраждала від воєнних дій. Я залишився один, чи вдома сидіти, чи працювати з людьми, спілкуватися. Що там тієї пенсії. Ще допомагаю людям, це теж зараз важливо, – зазначив чернігівець Вадим Веремейчик.

Ще одним напрямком суспільно-корисних робіт для тимчасово безробітних є плетіння сіток. Бригада із жінок-павучків працює майже щоденно. За два тижні роботи вони створили близько десяти сіток, які допоможуть нашим захисникам маскуватися від ворога.

– Зараз у Чернігові по плетінню сіток працює дві громадські організації з якими співпрацює центр зайнятості, навіть три. Це «Іскра Добра», це «Бо Можемо» у якій ми сьогодні знаходимося, а також є громадська організація «Голос Батьків», теж там плетуть маскувальні сітки, – повідомила Світлана Серб.

Чернігівка Наталія Пронько раніше працювала в одній із місцевих газет. Незадовго до повномасштабного вторгнення друковане медіа припинило своє існування і тому жінка змушена була стати на облік до центру зайнятості. Зараз вона плете сітки та наближає перемогу.

На обліку з березня. Була виплата від центру зайнятості, а тепер вирішила поєднати корисне і для збройних сил і для себе, тобто я отримуватиму зарплату й заодно роблю корисну справу, – каже чернігівка Наталія Пронько.

Тимчасово безробітних, що стали частиною «Армії відновлення» спрямовують і до комунальних служб, зокрема для допомоги в облаштуванні найпростіших укриттів. Найбільша ж потреба залишається в розборі завалів будинків. Як розповів голова об’єднання «Бо можемо» Андрій Галюга, нині вони працюють на чотирьох об’єктах, проте запитів вистачає і робота знайдеться для кожного.