Новини

Єврокомісія офіційно рекомендувала розпочати перемовини про вступ України до ЄС

Єврокомісія рекомендує почати переговори про вступ України та Молдови до Європейського Союзу. Остаточне рішення щодо цього мають ухвалити на саміті, який відбудеться у Брюсселі 14 та 15 грудня.

Про це офіційно  заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн під час пресконференції в Брюсселі 8 листопада.

Читайте також: В Україні продовжили воєнний стан і загальну мобілізацію

«Українці глибоко реформують свою країну та готуються до вступу, навіть коли вони ведуть екзистенціальну війну. Сьогодні Комісія рекомендує Раді розпочати переговори про вступ з Україною», – заявила президентка ЄК.

Вона зазначила, що Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС, водночас умовою залишається продовження виконання незавершених реформ і надалі.

«Основний прогрес був досягнутий у сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів, а також новий закон про медіа та прогрес щодо національних меншин», — сказала фон дер Ляйєн.

Вона додала, що Молдова також здійснила значні реформи, незважаючи на постійні спроби дестабілізації, спрямовані проти її демократії,  і Комісія рекомендує Раді ЄС розпочати переговори про вступ і цієї держави.

Крім того, ЄК рекомендувала Грузії – надати статус кандидата на вступ “за умови реалізації певних кроків”.