НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Чернігівщина з «помаранчевої» стала «жовтою» за рівнем COVID-19

Featured Video Play Icon

Ранкові наради у Чернігівській міській раді, засідання виконавчих комітетів відтепер  проходитимуть з  дотриманням жорстких карантинних  обмежень. Згідно з розпорядженням очільника Чернігова  у залі буде до 40 осіб, які розміщуються з дотриманням соціальної дистанції. Місто 16 березня знову опинилося  у “помаранчевій зоні” по COVID-19, а 17 – повернулося  у “жовту”. Тож міський голова Владислав Атрошенко закликав чернігівців дотримуватися максимальних правил безпеки аби не погіршити ситуацію. У Чернігові та області розпочався активний процес вакцинації, – повідомила  заступниця начальника управління охорони здоров`я ЧМР Ольга Малець і розвіяла певні ” фейки” щодо вакцини Ковішилд, яка використовується.

  • Я користуюся тією офіційною інформацією, яка розміщена на сайтах Уряду і МОЗ. Вакцина, яка завезена в Україну, дозволена для використання всіма необхідними документами, і Євросоюзу в тому числі. Вона – з доведеною ефективністю в певних відсотках і безпечна. Цю вакцину використовують багато європейських країн, на сьогодні її закупила Канада, і дозвільні документи для її використання в екстрених випадках прийняті на рівні уряду цієї країни, – проінформувала заступниця начальника управління охорони здоров’я ЧМР Ольга Малець.

Щодо запущеної теми про вплив вірусу генома  на ДНК людини, це, за офіційною інформацію, не відповідає дійсності, – наголосила  Ольга Малець. На запитання міського голови, чи  дає “зелене світло” для виїзду за кордон вакцина «Ковішилд»  і, взагалі , як  отримати  довідку про щеплення, вона  повідомила:

«Питання щодо підтвердження у випадку виїзду за кордон зараз дискутується і на рівні Європейського союзу. Ми знаємо, що в Ізраїлі є «зелені паспорти», за якими громадяни з підтвердженою вакцинацією допускаються в цю країну. Є міжнародні правила для охорони територій від особливо небезпечних хвороб. Ними визначений єдиний документ – це міжнародна довідка про вакцинацію. Нею користувалися і в інші періоди при виїзді в інші країни, які були ендемічними або епідемічно небезпечними по тих чи інших інфекціях. Тобто ця форма довідки існує. Окрім того, головний санітарний лікар України публічно пообіцяв: якщо людина буде отримувати повну закінчену вакцинацію – 2 дози – в неї буде електронна можливість «за два кліки» отримувати підтвердження щодо проведеної  вакцинації».

Міський голова зазначив,  що в питаннях про переваги і недоліки різних вакцин зараз ведеться інформаційна війна. Не виключено, що йде вона між виробниками та конкурентами. В Україні  у “червоній зоні”по COVID-19, як і на минулому тижні, перебувають 4 регіони : Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська і Чернівецька області. 10 регіонів   мають “помаранчевий рівень” небезпеки.  11-ть , в тому числі і Чернігівщина – у “жовтій зоні”.