Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів виплачуватиме по 20 тисяч гривень мобілізованим у 2024 році

Featured Video Play Icon

Чернігів у 2024-му виплачуватиме по 20 тисяч гривень містянам та містянкам, котрі тільки-но мобілізуються, аби вони могли придбати за ці кошти спорядження, спеціалізований одяг чи будь-що необхідне. Відповідні доповнення до міської програми соціальної підтримки населення на найближчі два роки погодив виконавчий комітет, 15 грудня.

Передбачається, що одноразова матеріальна допомога новобранцям надаватиметься вже від січня за максимально простою процедурою – заяву можна буде написати одразу у військкоматі, а кошти надаватимуться без винесення на виконком, щоби унеможливити розголошення таємної інформації.

Я у вівторок на нараді з цією ініціативою виступив. Вона не унікальна, є міста вже, які цим шляхом йдуть, зокрема, місто Київ прийняв першим чи одним із перших таку програму. На 2024-ий рік для військовослужбовців, новобранців з міста Чернігова, які будуть мобілізовані в наступному році, ми передбачимо в бюджеті, зараз передбачаємо в програмі – матеріальну підтримку, я скажу так, на амуніцію, але це не обовʼязково. Військові будуть самі визначатися, на що вони ці будуть кошти витрачати: аптечка, амуніція, багато потреб, – 20 тисяч гривень. Можливо, це не закриває всі потреби, але це точно допомога і підтримка для тих, хто призивається з 1 січня, – повідомив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Попри вилучення з місцевого бюджету так званого військового ПДФО, на таку, реальну допомогу, що підсилить кожного окремо взятого військовослужбовця, місто знайде кошти і за потреби, дофінансовуватиме програму впродовж року, повідомили в муніципалітеті. Адже забезпечення в усіх частин різне і завжди знайдеться, на що їх спрямувати.

Кошти на покриття цих затрат ми знайдемо в будь-якому разі, бо це наш обовʼязок – підтримка наших військовослужбовців. Я думаю, що це не остання програма, яку ми будемо приймати подібну, тому що ми зараз розуміємо, що є і багато інших потреб, – зазначив Олександр Ломако.

Крім цього, наступного року місто частково компенсуватиме родинам загиблих захисників і захисниць, зокрема і бійцям, полеглим в Афганістані, витрати на комунальні послуги – додатково до існуючих 50% пільг від держави вони щомісяця отримуватимуть ще 500 гривень з бюджету Чернігова. Допомогу від громади зможуть одержати також поранені бійці, механізм виплат та їх розміру щодо яких розробляється. 

Ще один черговий приклад безпосередньої підтримки Сил оборони – придбання для однієї з військових частин, що виконує бойові завдання в гарячих точках, пилорами. Закуповувало її через тендер КП “Зеленбуд”, і після поставки рішенням сесії мають передати замовникам.

Щоб не перераховувати гроші на військову частину, а потім вони б купували – бо це складно, їм потрібні багато погоджень, ми напряму купили цю пилораму. Передамо її на військову частину і “Зеленбуду” повернемо ці 250 приблизно тисяч гривень. Вона зі спеціальним була обладнанням, чітко по запиту військової частини виготовлена на чернігівському підприємстві. Відповідно, це ще один крок на підтримку Збройних сил України. Прошу підтримати, – підкреслив Олександр Ломако.

Цього дня рішенням виконкому також погодили чергові виплати за програмами матеріальної підтримки сім’ям загиблих чи померлих військових, власникам пошкоджених внаслідок бойових дій приватних житлових будинків. Та дозволили заселятися до модульних будинків на Володимира Дрозда сім’ям ВПО, які не відносяться до категорій соціально незахищених.