ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів впроваджує сучасні підходи в озелененні міста

Featured Video Play Icon

У Чернігові замість однолітніх рослин висаджують багаторічні. А це позитивний вплив на екосистему та інший підхід до озеленення.  За словами екоактивістів, він сприятиме покращенню здоров’я людей, допоможе адаптуватися місту до змін клімату та просто додасть різноманіття флорі. Нещодавно “Зеленбуд” у співпраці із командою “Еко місто” озеленили новий сквер біля Молодіжного театру. Зокрема, там уже висадили злакові, спірею та шавлію. Концепцію локації ще у 2021-му році розробила дизайнерка Маргарита Лазаревич. Тепер затишний та комфортний мініпарк радує жителів нашого міста.

– Це дуже гарно. Ми схожі на європейське місто, – каже чернігівка Валентина.

– Я обожнюю ходити парками, вони такі зелені, гарні і квіти повсюди ростуть. Це дуже прекрасно, надає гарного настрою і підвищується психоемоційний стан. Ну впринципі для мене це прямо маст-хев зараз, – зазначає Вероніка, чернігівка.

Екоактивіст Сергій Безбородько розповідає, раніше міста в озелененні практикували класичний підхід – висаджували газони та однолітні рослини, які потребують ретельного піклування. Наразі ж міські ландшафти можуть бути малодоглядними, з рослинами які безперервно квітують та змінюються протягом року. У Чернігові такі зелені зони вже облаштували в районі П’яти кутів, на вулиці Шевченка, проспекті Левка Лук’яненка та, власне, в театральному сквері.

– В світі вже давним-давно відмовляються від штучного поливу, в світі давним-давно відмовляються від косіння. Навпаки, роблять проєкти, які показують містянам, чому варто берегти біорізноманіття, чому варто висаджувати багаторічні, малодоглядні квіти, кущі. І це позитивно впливає і на екологію, і на економіку, і на психічний стан людей, – розповів керівник громадської організації «Еко місто» Сергій Безбородько.

Клумби з багаторічниками потребують тільки підживлення та прополювання, а тому є малозатратними. Зекономлені кошти зможуть перенаправити на посадку рослин в інших місцях, аби і далі озеленювати Чернігів.

– Дуже хочемо, щоб у нас були такі маленькі компактні локації, зі злаками, квітучі. Щоб вони радували містян що навесні, що по осені. Тому що злакові вони дуже гарні літом, бо у них один колір, а восени вони змінюють колір, стають більш насичено золотистого кольору як сонечко, якого не вистачає восени, бо дуже багато похмурих днів, – підкреслила майстриня КП “Зеленбуд” Галина Бурменко.

Думають екоактивісти  і про створення зелених коридорів – певних маршрутів, які пов’язують між собою сквери та парки. Ці зони зручні як для пересування людей по місту, так і для комфортного відпочинку.