ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів відзначає Хрещення Господнє

Featured Video Play Icon

«Христос хрещається!» — «У річці Йордані!». Уранці 6-го січня чернігівські віряни зібралися в стінах собору святої великомучениці Катерини на святкову літургію. Саме цього дня відзначають одне з 12-ти найбільших християнських свят — Хрещення Господнє або Богоявлення. Воно є третім і завершальним великим днем різдвяно-новорічного циклу.

У сьогоднішній день, день Богоявлення Господнього, відкривається сутність троїстості Божества, з’являється голос Отця з Небес, Син, який входить у води Йорданські й Дух Святий, який сходить на Сина. І чули ми сьогодні слова Святого Євангеліє, які говорили: «це Син мій улюблений, у ньому моє благовоління, його слухайте». Тобто ми на пам’ять, у пам’ять того, як Христос увійшов у води Йорданські й освятив своїм Божественним єством усі води, сьогодні звершуємо й освячення води, – зазначив настоятель Катерининської церкви Роман Кіник.

Після служби, єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній читає молитви біля храму та наповнює богоявленську воду благодаттю Духа Святого. Обряд освячення води виник ще за перших часів християнства. Згідно з вченнями, вона очищує душу й тіло від гріхів та хвороб, а також відганяє зло. Її віряни зберігають та використовують упродовж року, нею освячують домівки, дають пити недужим, окропялють рідних та близьких тощо. Задля зручності, біля Катерининської церкви встановили автоцистерну, аби кожен зміг набрати собі освяченої води.

Ми регулярно, кожного року, святимо водичку. Цього року, нарешті, уже прийшли за правильним календарем. Бачимо, скільки людей прийшло. Те, що в нас забрали, до того повертаємося. Забирали мову — повертаємося до української мови, забрали культуру — повертаємося до української культури, забирали релігію — повертаємося до релігії, до справжньої традиції і до правильних календарів, – каже Богдан.

Це добре, що люди розуміють, дай Боже, що всі це зрозуміють, і будем ходить. Дай Боже, щоб нам була Перемога якнайшвидше, – підкреслила Ніна

Зі святом Хрещення Господнього асоціюється купання в ополонці у формі хреста. І хоча на Золотому березі місце для пірнання все ж облаштували, чернігівські водоймища цьогоріч не освячували — насамперед із безпекових питань. Ба більше, у Православній церкві України наголошують: занурення у воду не несе жодного сакрального сенсу.

Потрібно розуміти важливу річ — саме купання не змиває гріхів і не очищає, а очищає наше покаяння і наш душевний стан, тобто наше розуміння того, що ми щось у цьому житті зробили не так. А занурення — є такі традиції у світовому православ’ї, але до духовної сторони нашого життя вони не мають жодного стосунку, – підкреслив настоятель Катерининської церкви Роман Кіник.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023-го Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Через це дати багатьох церковних свят змінилися — тепер віряни вшановують їх на 13 днів раніше. Саме тому українці повернулися до традиції святкувати Богоявлення 6-го січня.

У сьогоднішній день хочеться привітати всіх — і всіх телеглядачів, і всю нашу чернігівську громаду — із таким гарним, прекрасним святом Богоявлення. Дивлячись на нашу природу бачимо, що Господь посилає з небес у вигляді снігу, але це також вода, свою Благодать, і доторкається до кожного з нас, – наголосив Роман Кіник.