ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів та Аахен підписали дипломатичну угоду про партнерство

Featured Video Play Icon

 Офіційне партнерство солідарності. Дипломатичну угоду між двома містами – Черніговом та Аахеном, в урочистій атмосфері з нагоди вручення Україні міжнародної премії ім. Карла Великого за внесок в об’єднання Європи 13 травня на центральній площі біля історичної ратуші перед громадою європейського міста-партнера підписали перші особи українського та німецького муніципалітетів.

Ви знаєте, я приїхав до вас з місця боротьби, з передової боротьби за наші спільні цінності, за свободу не тільки Україні, а всій Європі, за цінності демократії, за європейські цінності. Я хочу подякувати за підтримку цієї боротьби всім громадянам Німеччини, уряду Німеччини і вам особисто, пані мер, за прихисток як мінімум 2,5 тисяч українців, які, тікаючи від війни зі своєї країни, знайшли безпечне місце тут. Угода, яку сьогодні підписують наші міста, вона має для нас стратегічне значення, адже це не про сьогодні, це на багато років вперед . Але, скажу відверто: вона дуже важлива для нас саме зараз, адже демонструє мешканцям Чернігова, що ми сьогодні не одні в цій боротьбі, в цій варварській війні проти російського агресора , – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Аахен, як і Чернігів, місто з тисячолітньою історією, одне з найстаріших у Німеччині, розташоване на кордоні з Бельгією та Нідерландами і населенням у 250 тисяч людей. Однак, наші сусіди – білорусь та росія, удар якої Чернігів взяв на себе в перший же день повномасштабного вторгнення і понад місяць стримував ворога, ставши рятівним щитом для столиці і продовжуючи стояти на варті зараз. Його руйнування можна порівняти з тими, яких зазнав Аахен під час Другої світової війни.

– В наших планах не просто відновлення руйнувань, а стратегічна відбудова і модернізація нашого міста. Саме для цього ми хочемо залучити досвід, технології, знання і проєктні рішення, кращі європейські практики з міста Аахен. Я переконаний, що це партнерство, в першу чергу, піде на користь нашим містам, і в першу чергу, їхнім мешканцям – простим мешканцям Чернігова і простим мешканцям Аахена . І я хотів би, щоб найближчим часом багато простих мешканців Аахена побували в мирному Чернігові та побачили наше чудове місто, а багато чернігівців приїхали в Аахен і також побачили ваше місто. Оце і буде справжня дружба, – підкреслив Олександр Ломако.

Міста вже працюють над конкретними напрямками співпраці, зокрема, в питаннях сталого розвитку, містобудування, сфері енергетики, інфраструктури, управління відходами, освіти, медицини та благоустрою. Партнерство з Черніговом очільниця Аахена презентувала і власне на церемонії вручення цьогорічної премії Карла Великого, присвоєної українському народові та президентові України за захист не лише свого суверенітету та життя своїх громадян, а й Європи та європейських цінностей. Названу на честь короля франків і засновника Священної Римської Імперії, який фактично запропонував створити спільний європейський простір, її присуджують видатним діячам та пересічним людям за внесок в об’єднання Європи починаючи від 1950-го і урочисто передають в Коронаційній залі ратуші Аахена, звідки і правив Карл.

-Зараз ми будуємо партнерство з Черніговом, містом на півночі України, яке крім нинішнього населення та інфраструктури, має ще одну паралель з Аахеном, про який батьки-засновники Премії Карла Великого так писали у своїй прокламації 1949 року: “Після двох світових воєн, у яких прикордонне становище нашого міста мало особливо згубний вплив, зусилля кількох поколінь для подолання уявних національних протиріч виявилися марними. Наше місто, що потопає в руїнах, бореться за своє право на життя”. Як тоді Аахен, сьогодні Чернігів значною мірою зруйнований. Тому ми вступаємо в це партнерство не лише для того, щоб таким чином висловити нашу беззастережну солідарність, але, перш за все, підтримати Чернігів та його мешканців у їхніх зусиллях відновити своє місто як стале місто та знову зробити його своїм домом, – акцентувала  бургомістерка міста Аахен Сибілла Койпен.

Нагадаємо, за тисячі кілометрів у форматі відеозв’язку угоду про співпрацю між Черніговом та Аахеном затвердили ще 20 січня. Налагодити партнерство між містами вдалося завдяки сприянню спілки “Українці в Аахені”.