Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів святкує 25-річчя Конституції України

Featured Video Play Icon

Чернігівці у вишиванках, з квітами та у піднесеному настрої. Люди збираються біля Катерининської церкви. Місто святкує чверть сторіччя Конституції України.

У цей час у храмі триває урочистий молебен за Україну та її народ. Офіційна церемонія розпочинається біля Памятного знаку ” Борцям за волю та незалежність України”.

Представники влади, пересічні чернігівці, військові, курсанти та поліціянти схиляють голови перед тими, хто віддав своє життя за незалежну Україну. Хвилиною мовчання згадують 189 наших земляків, які не повернулися зі сході України. Символічні жовто – блакитні квіти устилають підніжжя монументу.

А далі подія, яка стала результатом спільної роботи усіх 57 громад Чернігівської області. Близько трьохсот осіб 15 днів за старовинною технологією вибійки формували дерево життя у чорно – червоних кольорах. За історичними даними, така техніка вибійки була популярна на території Чернігівщини в часи Київської Русі. Для нанесення фарби використовували дерев’яну дошку, на гладкій поверхні якої вирізьблювали декор.

Довжина рушника 200 метрів , а ширина 2 метри 20 сантиметрів. Вага його близько 200 кілограмів. Тож для того аби його розгорнути, полотно розмістили на спеціальний станок виготовлений з липи.

Розгортають рушник біля підніжжя Катерининської церкви. Більше 200 людей стають вздовж полотна і рухаються з ним вздовж траси у Київському напрямку. Явище унікальне. У всякому разі нічого подібного досі в Україні ще не бачили. Представниця Книги рекордів України зафіксувала рекорд і вручила дипломи, що його підтверджують.

Рушник-рекордсмен поки що буде зберігатися в Обласному центрі народної творчості.

А далі святкування перемістилося на Алею героїв. Там розгорнулася виставка народної творчості. Талановиті люди з усіх ОТГ Чернігівщини демонстрували свої самобутні вироби. На сцені, установленій в центрі алеї, у цей час звучала музика, атмосфера була надзвичайно яскравою та пісенною.