ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів розширює співпрацю з французькими містами-партнерами

Featured Video Play Icon

Чернігів зробив наступний крок у поглибленні співпраці з Сен-Дені. Нещодавно в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако з робочим візитом відвідав регіон Іль-де-Франс, що є осередком формування французької держави. В рамках візиту відбулась зустріч із мером Сен-Дені Метью Анотіном. Нагадаємо, у січні 2024 наші міста офіційно стали партнерами.

Про результати поїздки розповів на щотижневій нараді у муніципалітеті. Зокрема повідомив, що обговорювали розширення співробітництва у сферах освіти та теплогенерації, зокрема з використанням екологічних джерел енергії.

 -Це сам мер запропонував, каже, у них об’єднано з адміністративним устроєм не тільки місто, а кілька громад, які поряд, і забезпечуються теплом. Там є п’ять котелень, вони на альтернативі переважно. Каже, дуже хотів би нам передати досвід та технології, – розповів  в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.


Також Олександр Ломако відзначив успішний досвід у співпраці по реабілітації юних чернігівців. Вже другий рік поспіль діти із родин військовослужбовців та інших вразливих категорій їздять на оздоровлення до Франції. Нагадаємо, минулого року вони вирушили до нашого міста-побратима — Реймса, де познайомилися із культурою та національними традиціями регіону. Цьогоріч двадцять дітей протягом двох тижнів відпочивали на узбережжі Атлантичного океану.

Їздили повністю за кошти приймаючої сторони. Діти дуже задоволені. І я вам скажу, що другий рік поспіль, це важливо, тому що там були діти, у багатьох із котрих загинули батьки, захищаючи нашу землю. Зрозуміло, що така зміна картинки, реабілітація, плюс гарні умови, це дуже корисно, – зазначив Олександр Ломако.

У зв’язку із підготовкою Чернігова до зими в умовах дефіциту електроенергії, із французькими партнерами також погоджено передачу додаткових генераторів. Налагодження робочої комунікації з містами-побратимами та залучення допомоги залишається пріоритетом для відновлення міста.