ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів продовжує співпрацю з GIZ: що реалізуватимуть в рамках підписаного меморандуму?

Featured Video Play Icon

Чернігів продовжує багаторічне партнерство з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) – 25-го березня у муніципалітеті підписали меморандум, спрямований на посилення стійкості міста у сфері життєзабезпечення. Мова про можливість поліпшення критичної інфраструктури, надання житла для людей та їхнього доступу до соціальних об’єктів. 

Як зазначив виконувач обов’язків міського голови під час зустрічі, на сьогодні для нас пріоритет – у відновленні та модернізації систем водо- і теплопостачання. А також ще однієї важливої сфери – освіти.

Я, перш за все, хотів висловити слова подяки німецькому народу в постійній підтримці України – і політичній, і підтримці у відновленні. І безпосередньо GIZ в тих проєктах, які вже реалізовані, або реалізуються в місті Чернігові. Чернігів – місто, яке за відносно короткий період на першому етапі війни постраждало чи не найбільше з великих міст. Місто потребує і відновлення, і розвитку по тим проєктам, які були заплановані ще до повномасштабного вторгнення, і в умовах браку власних коштів і необхідності те, що в нас є, направляти на підтримку, в першу чергу, Збройних сил України, – для нас надзвичайно важлива співпраця з міжнародними партнерами і подальша реалізація цих проєктів, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Зокрема, завдяки підтримці GIZ, ще до повномасштабного вторгнення вдалося повністю термомодернізувати приміщення чернігівського пологового, а впродовж останніх двох років після лютого-березня 22-го – побудувати і відкрити на 100% автономну модульну поліклініку на базі однієї з пошкоджених лікарень і оперативно відновити третю школу після ракетного удару по драмтеатру.

Наразі в процесі реалізації також реконструкція водогону по Квітневій, в районі якої розташовується зо два десятка підприємств – проєкт, важливий як для інфраструктури міста, так і для продовження роботи бізнесу в прикордонному регіоні.

Пане Ерік, у вашій особі я хотів би подякувати за те, що вірите в наше місто, і за те, що ви продовжуєте бути надійним партнером Чернігова і дякую, що ми сьогодні матимемо змогу підписати меморандум, який, я переконаний, стане основою реалізації нових проектів важливих для нашого міста, – підкреслив Олександр Ломако.

Ми будемо дуже раді продовжувати й надалі підтримувати Чернігів під егідою посилення стійкості міста. Особливо, у сферах житла та інфраструктури. Це може бути технічна інфраструктура, але також, певною мірою, і соціальна.  Крім фізичної реалізації, тобто будівництва, це може бути і надання матеріальних благ, також ми пропонуємо консультативні послуги. І оскільки це новий проєкт, нам важливо зрозуміти, чого потребують міста, і що важливо саме для вашого міста, –  зауважив керівник Проєкту «Посилення стійкості міст у сфері життєзабезпечення міських територіальних громад в Україні» Ерік Швайкхард.

До того ж, як запевнив керівник проєкту GIZ, вони хочуть співпрацювати з містом не лише у рамках цієї ініціативи, і планують у подальшому розширити свою діяльність та залучити більш масштабні й вартісні програми. Чернігівська ж сторона ввела партнерів у стан справ та презентувала конкретні проєкти, із втіленням яких вони можуть суттєво допомогти. Як до прикладу, продовження відновлення і посилення захисту ТЕЦ, каналізаційних насосних станцій, що теж зазнали серйозних пошкоджень і потребують повної реконструкції, а також відновлення та ремонту одних із найбільших шкіл – 15-ої та 12-ої, що невдовзі будуть академічними ліцеями.