Новини

Чернігів потребує коштів субвенції на житло для 124 осіб з числа дітей-сиріт

Цього року місто Чернігів подало до Обласної державної адміністрації заявку на кошти субвенції з державного бюджету для забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з ïx числа aбo призначення їм грошової компенсації для 124 осіб. Саме стільки молодих людей з цих категорій, яких держава, за законом, зобов’язана забезпечити житлом, перебувають на квартирному обліку в обласному центрі.

Про це повідомляє пресслужба міської ради.

Всі юридичні процедури, необхідні для формування та затвердження їх загального списку для надання регіональній комісії, виконавчі органи Чернігівськокої міської ради провели. Днями протокол відповідної комісії в остаточній редакції затвердить виконком міської ради.

Про те, який механізм забезпечення житлом для них законодавство визначило в цьому році, нам розповів начальник відділу квартирного обліку Чернігівської міської ради Михайло Католик.

Передусім він зазначив: порядок і умови, за якими надається субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам, у тому числі й на придбання житла для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на квартирному обліку у відповідній територіальній громаді, затверджені Постановою Кабінету міністрів № 615 від 26 травня 2021 року.

– Відповідно до її норм, дитині, яка перебуває в списку, у межах фінансування буде надана можливість самостійно обрати об’єкт, тобто житло, яке вона буде купувати. Немає територіальних обмежень, але є обмеження по сумі (розміру субвенції) і по віку. 16-23 роки – виплачується 100% суми, а саме 653 тис. грн, 32 -35 років – розмір фінансування знижується до 70%, а старшим за 35 років – зменшується до 30%. І співфінансування – обов’язкова умова. Або сам дофінансовуєш, або хтось за тебе, але до 100% треба додати. Має бути 100% – тоді дадуть гроші, – розповів керівник відділу квартирного обліку.

Ще один суттєвий нюанс: у цьому році вже немає територіальних обмежень (раніше обмежувався регіон). Тобто можна купити житлове приміщення в Чернігові, а можна – в Харкові, Львові, Одесі – обирає сама особа.

 У місті Чернігові в цьому році не купується житло для дитячих будинків сімейного типу, тому що зараз у нас немає претендентів на їх створення. Отже, вся субвенція, згідно з прийнятим рішенням виконкому, буде направлена на виплату грошової компенсації на придбання житла, – повідомив Михайло Католик.

Виходячи з передбачених законодавством нормативів і сум, загальна потреба в коштах з державного бюджету для всіх 124 осіб зі списку міста Чернігова – понад 59 мільйонів гривень.

– Але треба розуміти, що фактичне фінансування буде йти в межах субвенції. Тобто скільки отримають область і місто – стільки й буде розподілено. І ще на рівні регіональної, тобто обласної комісії буде визначатися, скільки коштів цієї субвенції піде на кожну територіальну громаду нашої області, у тому числі й громаду обласного центру. У межах цього фінансування ми і зможемо направляти кошти, – додав Михайло Католик.

Сьогодні на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов, у виконавчому комітеті Чернігівської міської ради перебувають:

  • 42 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування (віком від 16 до 23 років), з них – 5 осіб з інвалідністю;
  • 56 осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування (віком від 23 до 35 років), з них-1 особа з інвалідністю;
  • 26 осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування (віком від 35 років i більше), з них 2 особи з інвалідністю. Всього 126 осіб, з них 8 з інвалідністю.