НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів отримав 10 автобусів та гуманітарну допомогу від латвійських партнерів

Featured Video Play Icon

10 автобусів та гуманітарна допомога від дружнього народу Латвії. 6-го грудня Надзвичайний та Поважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява, віцемер Риги Едвард Ратнієкс і депутатка Ризької міської ради Ієва Бранте і  зустрілися з представниками чернігівської громади, аби особисто передати транспортні засоби Solaris Urbino 12 для потреб міста.

– Рига допомагає Україні з першого дня війни. Цього разу ми надсилаємо 10 автобусів Чернігову. Ми дуже сподіваємося, що ці автобуси допоможуть вам довозити дітей до школи або перевозити жителів Чернігова. Ви дуже теплі люди і саме тому ви отримуєте підтримку з усього світу. Ми сподіваємося, що ви відбудуєте ваше місто дуже скоро і у вас буде на це можливість. Ми стоїмо разом з Україною, – зазначив віцемер міста Рига (Латвія) Едвард Ратнієкс.

Нагадаємо, на початку повномасштабного вторгнення, коли рашисти оточили та безжально обстрілювали Чернігів, Латвія була однією з перших країн, яка протягнула руку допомоги. Одразу після деблокади, урядовці приїхали та на власні очі побачили руйнування, яких зазнало місто. Автобуси ж ризьке муніципальне підприємство передає Україні вже втретє. Перші машини разом із гуманітарною допомогою латвійці передали до столиці наприкінці квітня 22-го року. Загалом, прибалтійські партнери подарували нашій країні вже 31 транспортний засіб. 

– Я би хотів сказати, що, як для посла, для мене це ще одна щаслива подія приїжджати в Чернігів. Тому що сьогодні ми бачимо ще один знак допомоги Республіки Латвія Чернігівському регіону. І я би хотів зазначити, що Чернігівщина і Чернігів – це одне з тих місць, куди наша країна направляє дуже потужну допомогу. І ми намагаємось привозити в Чернігівський регіон та в Чернігів делегації не тільки політиків і активістів, а також благодійників, щоби вони могли побачити на власні очі, чим вони можуть допомогти, – підкреслив Надзвичайний та Поважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява.

– Справа не тільки в цих автобусах і в цій допомозі, яку ми отримуємо. Справа в тому, що це демонструє громаді міста Чернігова, міста-героя Чернігова, що ми не одні в цій боротьбі зі злом. Нас підтримує весь цивілізований світ і підтримує не тільки фінансово, не тільки зброєю, не тільки політично, а й морально. І це, я вам хочу щиро сказати, дуже багато для нас значить, – наголосив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Автобуси марки раніше були у вжитку, але після попереднього огляду машин їній технічний стан визнали задовільним, каже начальник чернігівського тролейбусного управління Руслан Ємець, а тому всі транспортні засоби незабаром вирушать за своїми маршрутами.

Це, скоріше за все, будуть наші комунальні тролейбусні маршрути, як, наприклад, зараз курсує 10-й автобус, 10-й тролейбус по одному маршруту. Можливо, це буде ще 11-й маршрут, будемо дивитися. Такі мікрорайони, які зранку є деякі питання, щоб виїхати, щоб дістатися до робочих місць. Це, скоріше за все, райони Ремзавод, ЗАЗ, Масани, – зазначив  начальник КП “ЧТУ” Руслан Ємець.

Іноземну підтримку місто одержало не лише в сфері транспортної інфраструктури. Днями до Чернігова завітали й інші благодійники, які передали допомогу в межах угоди між громадою нашого міста та міністерством економіки Латвійської республіки на загальну суму в 2 мільйони євро. Частину цих коштів активно витрачають на підтримку закладів дошкільної освіти, зокрема, на закупівлю меблі. Зокрема, дитсадкам міста вже передали майже 500 ліжок та 2000 стільців. Цього ж разу Чернігів отримав шафи та десятки дитячих майданчиків.

– Ми беремо участь у проєкті латвійського уряду зі створення ігрових майданчиків для українських дітей і для ремонту ваших дитячих садків. Тому я радий брати участь у цій чудовій роботі. Моя роль у цьому проєкті — це лише ігрові майданчики. Проектуємо та виготовляємо дитячі майданчики для дитячих садків. Так ми виготовили 88 одиниць дитячих майданчиків. І ось тепер вони тут, – розповів генеральний директор Jurmalas Mezaparki Мартінс Куда.

– І, звичайно, у першу чергу ми повинні дбати про вашу армію, про ваших дітей. Ми їх підтримуємо як можемо. Це один маленький, але не останній, я вважаю, подарунок. І це не подарунок, це інвестиція у ваше майбутнє, і ласкаво просимо до Європи якомога швидше, – підкреслив представник компанії “Jurmalas Mezaparki Ілмарс Упеніекс.

Дитячі ігрові майданчики планують встановити навесні, адже погодні умови перешкоджають монтажним роботам. 

– Тому думаю, що з нетерпінням, але ми дочекаємося цього часу. Сьогодні дуже важливо, що дитячі садочки отримують підтримку і загалом українці отримують підтримку міжнародну, і це для нас дуже важливо і надихає. Тому ця підтримка вона важлива для дітей, адже діти мають зростати гарних та сучасних умовах, цікавих і максимально безтурботних, – сказав начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Уряд Латвії, зокрема, мер латвійського міста-побратима Огре Егілс Хелманіс, також передав місту 4 джипи, які його представники особисто відвезуть на передову нашим військовим, які пересуваються фактично по бездоріжжю та постійно перебувають під прицільним огнем ворога.