ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів долучився до патріотичної акції “Шаную Воїнів, біжу за Героїв України”

Featured Video Play Icon

Бігти, щоб вшанувати пам’ять усіх, хто віддав своє життя, захищаючи незалежність та свободу нашої країни. Цьогоріч близько трьох сотень чернігівців та чернігівок долучилися до щорічної патріотичної акції “Шаную Воїнів, біжу за Героїв України”. Серед учасників забігу — вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл, військові, батьки та родичі загиблих.

Я сьогодні бігла за свого батька Бібіка Анатолія Петровича. Він загинув у кінці минулого року на Сході. Тому сьогодні все увага йому. Ми маємо завжди пам’ятати наших героїв. Герої всі — з медалями і без, вони всі залишаються в наших серцях, – зазначила  учасниця акції, легкоатлетка Ольга Бібік.


На грудях у кожного — номер із іменем полеглого Героя. Усі учасники самі обирали яку дистанцію хочуть пробігти — 2, 5 або 10 кілометрів. Але, кажуть, відстань для них не головне, важлива пам’ять про найрідніших.  

Про такий захід ми ще дізналися в 2022 році. Нам медаль принесла дівчина нашого загиблого сина, подарувала. А в цьому році ми самі вже з чоловіком вирішили долучитися до забігу. Я розумію, що син мужньо зі зброєю став на захист батьків, України. То чому б ми не змогли б так з гідністю пробігти ці 2 кілометри ради сина, ради його пам’яті. Дуже важко, але ми це зробили, ми сильні, – підкреслила  учасниця акції, мати захисника Дмитра Музирьова Тетяна Музирьова.

За словами співорганізатора акції Сергія Довбиша, написати можна було необмежену кількість імен. Проте, не всі учасники знали за кого бігтимуть. Обирати героїв їм допомагали на реєстрації.

Ми поширювали [інформацію] на своїх сторінках, але без вказання місця і часу. Мені здається, якась певна частка людей просто випадково сюди потрапила, це теж добре. Тому що субота, вихідний день, багато людей відпочивають з дітками, спортсмени, які долучилися до нашого заходу, – зауважив співорганізатор акції, ветеран Сергій Довбиш.

Попередній забіг відбувся у 2022, бо торік його зірвала ракетна атака на місто. Цього ж разу кількість бажаючих віддати шану та пробігти за загиблих захисників та захисниць України вразила, кажуть організатори.

Я сьогодні бігла за Андрія Красильника. Це кандидат у майстри спорту з легкої атлетики. Це був активний чоловік, який свій час займався легкою атлетикою. Він рекордсмен нашої Чернігівської області з бігу 110 метрів з бар’єрами. Краще нього до сьогодні ще не пробіг жоден чернігівський атлет,- підкреслила  голова обласного відділення НОК Ніна Лемеш.

-За всіх, хто захищав нашу країну і загинув у цій жахливій війні, – наголосив  учасник акції, боксер Дмитро Мітрофанов.

“Біжу за Героїв” — всеукраїнська акція, до якої наше місто долучається з 2020 року. Зберігають пам’ять про полеглих воїнів і їхні родичі та друзі з-за кордону. Вони приєдналися до забігу онлайн і у соцмережах під хештегами повідомляли кілометри, які пробігли за своїх героїв.