НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Чарівний ліхтар

Featured Video Play Icon

Спеціально до Міжнародного дня театру, котрий відзначається 27 березня, актори Чернігівського обласного молодіжного театру готують прем’єру. У виставі задіяна вся трупа – як провідні актори,так і початківці. Автор і керівник проєкту Роман Покровський розповів, що особливістю “Чарівного ліхтаря” є технологія, котра торкається майже всього в нашому житті, і вона невід’ємна від дива:

«Ми вчимося заново працювати з речами, які ніколи раніше не торкалися. Ми знаємо на сьогодні, що любов – це теж технологія. Є технологія війни, а є миру. Навіть економічна крига по економіці Маркса – це теж опинилося технологією. І ось ми кажемо про те, як працювати сьогодні з цією технологією і яке власне місце займає душа у цій справі. Головна тема вистави – життєтворчість, тобто те перехрестя, на якому актор як Хома Брут між язицтвом та християнством об’єднує в собі і життя і творчі аспекти. Як це поєднується, переплітається, як актор видобуває технологію своєї роботи. Як він поєднує і пропускає в собі енергію часу. Ми цією виставою говоримо про театр, як про певну інституцію, яка працює з контекстом часу, з його енергією, з енергією протиріч, які властиві цьому часові».

“Laterna magica”, в перекладі з латинського “Чарівний ліхтар”, створена за мотивами шведського режисера Інгмара Бергмана, котра зміксована з текстами Бориса Юхананова, Елема Клімова та Георгія Товстоногова. Акторка Чернігівського молодіжного театру Валерія Чокурашвілі розповіла про свою роль детальніше:

«Не знаю як задумувалося, але я граю саму себе і мене це дуже влаштовує. Молода акторка, яка задає питання, що я тут роблю, до речі моя сцена з цим питанням відбувається на початку і я вважаю це не просто так, тому що кожного дня приходячи до театру і працюючи в цій сфері ми завдаємо собі питання – “Що я роблю тут і зараз на сцені?” Взагалі ця робота, як на мене дуже детально розкриває сутність театру, акторської професії».

Акторка Руслана Остапко давно мріяла поставити виставу про Чарлі Чапліна і саме тут їй випала нагода побувати в його тілі. Порівнюючи себе із персонажем, вона знаходить щось спільне:

«Це скоріш за все моє дитинство Чаплін. На Райкіні я також зростала. Він як і я любе дощ, а тому що не видно своїх сліз, ніхто не буде бачить. Багато людей, нажаль, думають, що акторська професія це так легко – вийшов, сказав слова. Далеко не так. Кожен із нас тут горить для того, щоб люди могли якось відволіктися від своїх проблем, ми їм даруємо інший світ».

Прем’єру “Laterna magica” або “Чарівний ліхтар” Чернігівський молодіжний театр планує показати глядачеві вже 26 березня.