ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Борисоглібський собор Чернігова відновив екскурсії

Featured Video Play Icon

Одна із найстаріших пам’яток Борисоглібський собор 21 червня відкрив свої двері для відвідувачів. Найбільш цінні музейні предмети зараз не експонуються, бо знаходяться у безпечних місцях. У перші дні російсько-української війни співробітникам заповідника «Чернігів стародавній» довелося рятувати нашу історичну спадщину.

-У нас були люди, які жили тут. Ми це не афішували, бо це є безпекове питання. Фізично люди перебували і відповідальні за збереження фондових колекцій. Це і завідувачка відділу фондів Ольга Іванівна Травкіна, її заступник Дмитро Скляр. Можливо, завдяки нашим святим землі Чернігівської, пам’ятки, які розташовані на території нашого Валу, не зазнали катастрофічних руйнувань, – зазначила заступниця генерального директора заповідника «Чернігів стародавній» Олена Ванжула.

Наразі Борисоглібський собор пропонує для огляду тимчасову фотовиставку, яка розповідає про архітектурні та археологічні дослідження пам’яток заповідника «Чернігів стародавній».

Безумовно, представлена експозиція, яка розповідає про Борисоглібський собор, як унікальну пам’ятку архітектури початку 12-го століття. І ця історія тісно пов’язана з історією Чернігівського князівства. До речі,ювілей якого ми будемо святкувати у наступному 2024 році, – зауважила Олена Ванжула.

Цьогоріч на чернігівців чекає святкування 900-річчя першої писемної згадки про перший храм на Русі, названий на честь святих Бориса і Гліба.