НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Борги накопичуються, ризики зростають

Featured Video Play Icon

Уряд України встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 гривні за кубічний метр. Вона буде діяти до кінця опалювального сезону або до завершення карантину. А питання вартості блакитного палива для теплогенеруючих компаній, які постачають тепло та  гарячу воду в оселі людей, наразі залишається відкритим.

Про перегляд тарифів  на послуги теплогенерації мова наразі  не йде, – повідомив голова правління АТ ” Облтеплокомуненерго” Віктор Геращенко.

При цьому  теплогенеруючі компанії продовжують накопичувати борги, а мешканці Чернігова прикручувати вентиль на трубі, яка подає тепло до їх багатоповерхівки.

 Враховуючи патовість ситуації  за ініціативою Чернігівського міського голови на пленарне засідання 28 січня виноситься проект Звернення до Кабінету Міністрів  та Президента України. 

  •  Ці рішення приймаються у ручному режимі. Так не робиться. По населенню зняли напруження, а по генеруючим суб`єктам ні. 3-4 міста мають в Україні  можливість компенсувати збитки компаніям з власного бюджету, якщо підприємства є комунальними. Області центри , 300-тисячники, 150-200 млн.грн. на місто заборгованість. Міста таких навантажень не витримають. Називається цифра, борг за газ перед НАК Нафтогазом більше 43 млрд. грн. Суттєва це цифра чи ні. Ми піднімемо це питання . Опрацюємо звернення, – акцентував Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

 Звернення має  бути предметним, з реальними цифрами та розрахунками, –  підсумував мер.

Нагадаємо, нещодавно очільник міста передав в управління СБУ України в Чернігівській області детальну інформацію про стан справ на двох теплогенеруючих підприємствах Чернігова.

Мер акцентував, що на основні складові їх тарифів  міська влада жодним чином вплинути не може.

Він  доручив підготувати на пленарне засідання детальну інформацію щодо кількості людей , які отримують субсидію, а також надати дані щодо зарплат, пенсій та інших доходів   чернігівців.

Владислав Атрошенко звернувся до депутатів з проханням усе це опрацювати, щоб на сесії прийняти зважене рішення, в якому буде не критика, а заклик до відповідних заходів.