ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Безпечне освітнє середовище: у Чернігові відновить роботу ще один садок

Featured Video Play Icon

Цього місяця в Чернігові свої двері для малят знову відчинить дитячий садочок № 68 «Пізнайко», що на вулиці Пирогова. Під час авіаудару 3-го березня 2022-го дошкільний заклад зазнав значних пошкоджень — були вибиті майже всі вікна та двері. Аби мати можливість знову приймати маленьких чернігівців, тут провели чимало відновлювальних робіт — замінили вікна та двері, полагодили систему опалення, а також зробили косметичні ремонти приміщень. Нині ж у закладі завершують облаштовувати укриття — із цим допомагає Дитячий фонд ООН — UNICEF. Також за кошт міського бюджету в 68-му садочку проводиться ремонт харчоблоку.

Ми дуже скучили за дітками. Дитячий садок без діток — це просто будівля. Дитячий садочок — це місце, де є гомін дітей, де є дитячий сміх. Тому ми дуже чекаємо на цю подію, чекаємо довго. Сподіваємось, що ось-ось-ось ці стіни наповняться дитячим гомоном. Тиждень, як ми комплектуємо дошкільний заклад, набираємо, оголосили про набір діток. На нашу радість, дітки йдуть. На сьогодні принято, я підрахувала, 79 заяв, майже 80 діток прийшло до нас, тобто ми 6 груп повністю укомплектували. До 1 вересня сподіваємось, як мінімум, набрати 9 груп дітей, – розповіла завідувачка ДНЗ № 68 «Пізнайко» Ірина Казимир.

Загалом, за підтримки UNICEF роботи з покращення станів укриттів відбуваються в семи закладах дошкільної освіти. Також садочки поповнюються новими меблями, комплектами постільної білизни та дидактичними матеріалами. Завдяки міжнародним партнерам та донорам сучасні укриття з’являються і в школах міста. Зокрема, з ремонтом частини сховища та облаштуванням його всім необхідним чернігівській школі № 5 допоміг благодійний фонд ACTED. Воно розраховане на 100 дітей — під час повітряних тривог тут перебувають учні початкових класів.

Велика подяка чернігівській міській владі нашій, управлінню освіти і благодійному фонду «ACTED» за ось таку неймовірну допомогу, адже в такий складний час це так необхідно. З якими щасливими обличчями заходять сюди діти, з якими словами вдячності підходять до мене батьки — це чудо. Це прекрасно, і всі задоволені ми. Тільки слова вдячності від усього колективу, від усіх учасників освітнього процесу школи № 5, – зазначила директорка ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 Наталія Ткаченко.

Створення безпечного, комфортного та сучасного освітнього середовища — пріоритет для міста, а функціонування шкіл та садочків — гарантія того, що в Чернігові залишатимуться люди і воно матиме майбутнє. А тому, враховуючи обмежені можливості бюджету, пов’язані з вилученням військового ПДФО, влада міста й далі активно співпрацює з міжнародними партнерами, залучаючи й нових донорів. Про це, зокрема, доповів начальник управління освіти Василь Білогура на щотижневій нараді в муніципалітеті 30-го квітня.

Зараз на підписанні договір і, напевно, з наступного тижня почнеться заміна вікон ще в трьох садочках — це 35, 59, 69. Фонд словацький ADRA за фінансування народу Тайваню. Це ще один додатковий партер у нас. По школах також працюємо. Минулого тижня співробітники управління зустрілися з фондом NRC, оглянули 16-ту школу. Зараз опрацьовується питання щодо можливості їхньої підтримки у відновлювальних роботах, які були нещодавно отримані внаслідок обстрілу міста Чернігова. Також із цим фондом опрацюється можлива допомога по 30-й школі, – підкреслив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

А ось у межах співпраці з ACTED у школі № 30 планують поліпшити укриття. Ще з одним фондом ведуться перемовини щодо заміни старих вікон. У школах Чернігова також збираються осучаснити харчоблоки — оновити обладнання та зробити капітальні ремонти. У трьох закладах освіти із цим зголосилися допомогти благодійники: в 13-й школі — DECIDE, а у 20-й та 33-й — ACTED. Для робіт ще в чотирьох хочуть залучити субвенції від держави.

Фактично, ми продовжуємо працювати системно, оскільки ми почали минулі роки й по садочках, і по школах не тільки обладнання купувати, а й робити ремонти. Крім цього, у рамках співпраці з ACTED планується ще в 9 навчальних закладів точково за запитом навчальних закладів оновлення обладнання на харчоблоці. На сьогодні прийнято рішення на рівні уряду про виділення коштів на ремонти харчоблоків. Фактично управлінням освіти на сьогодні розробляється документація для можливості участі в конкурсі на отримання державної субвенції. Там є питання щодо обов’язкового співфінансування за кошти бюджету громади, – повідомив Василь Білогура.

Орієнтовна ж вартість ремонту та заміни обладнання може коливатися від 10 до 15 мільйонів гривень за один харчоблок, залежно від розміру та стану шкільної кухні. З них 30% у межах програми співфінансування має покрити місто.