Факт-новини: оперативні сюжети

Ремонтують дахи і склять вікна: комунальники КП “Деснянське” готують житловий фонд до зими

Featured Video Play Icon

Поки внизу на вулицях міста кипить життя, на даху сусіднього із повністю зруйнованим готелем “Україна” будинком комунальники роблять свою справу. Кажуть, наслідки вибухової хвилі та основні дірки від уламків закривали ще під обстрілами, аби не текло у квартири – коли залишками раніше придбаного шиферу, коли вживаним. А зараз повністю відбудовують.

Якби не війна, покрівля цієї п’ятиповерхівки могла б прослужити ще з десяток або й двадцять років, тепер же її ремонтують не знаючи, чи не прийдуть знову “звільняти” російські окупанти.

Попри те, що у комунального підприємства “Деснянське” порівняно з трьома іншими міськими ЖЕКами пошкоджено найменше житлового фонду – 48 будинків із 367-ми, це однаково чимало. Нині на перекриттях працюють 3 комплексні ремонтні бригади і окремо група склярів. Охопити все планують власними силами, тобто без залучення сторонніх спеціалістів.

Матеріали управління житлово-комунального господарства закупило і поставило підприємству у тому обсязі і ті, що потрібно, загалом на 2 млн гривень. Фактично за ці кошти Деснянське має відновити 2 тис. 370 кв. метрів площ перекриття, 703 кв. метри м’яких покрівель та 770 кв. метрів вікон у під’їздах.

Враховуючи те, що підприємство живе і працює насамперед за рахунок тарифу на обслуговування і за березень-квітень платіжки не надсилалися, Віктор Пригара попросив людей за можливості сплачувати за квартплату та інші комунальні послуги.

Що стосується будинків із прямим влучанням, яких на балансі КП “Деснянське” сім, а також іще 14-ти серйозно пошкоджених багатоповерхівок, то вони чекають фахової експертизи. І хоча зобов’язання із відновлення зруйнованого приватного житла взяла на себе держава, щоби людям було де жити місто виділяє 100 млн гривень на ремонт тих будівель, які ще придатні для експлуатації.