ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Бельгія допоможе у відновленні Чернігова: які напрями обрали

Featured Video Play Icon

150 мільйонів євро буде спрямовано на проєкти відновлення України. Про це повідомили представники делегації Королівства Бельгії, які з офіційним візитом завітали до Чернігова. Вони ж зазначили: Чернігівщина є одним із пріоритетних регіонів для інвестицій.

Ми підпримували Україну на гуманітарному фронті з першого дня і продовжимо це робити, адже бачимо в цьому необхідність, особливо у вашому регіоні. Також ми хочемо бути частиною майбутнього відновлення та відбудови. Тому уряд Бельгії вирішив протягом найближчих чотирьох років проінвестувати в Україну 150 млн євро. Ціль — допомогти у сферах освіти та охорони здоров’я. Розуміємо, що росія нікуди не подінеться, а тому усвідомлюємо міністерка з питань співробітництва у сфері розвитку Королівства Бельгії важливість допомоги вам у побудові вашого майбутнього, – зазначила Каролін Женни.

А відтак співпраця має бути довгостроковою – йшлося під час зустрічі міністерки з питань співробітництва у сфері розвитку Бельгії Каролін Женни, Надзвичайного та Повноважного посла Бельгії в Україні Петера Ван Де Велде з виконувачем обов’язків міського голови Олександром Ломако. Для відновлення і подальшого розвитку Чернігова важлива та необхідна підтримка донорів.

Для нас дуже важлива співпраця з міжнародними партнерами і всіма, хто хоче й може підтримати Чернігів. Маючи всі наслідки бойових дій — наше місто не в найкращій ситуації. У важких умовах намагаємось дбати про майбутнє Чернігова і його людей. Як місцева влада, використовуємо всі можливості, щоб наші люди були впевнені у своєму майбутньому в цьому місті. Зараз — це наша найголовніша мета, – зауважив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Потенційна сфера для співпраці — ветеранський простір, яке місто створює разом із ГО «Серцевір». Там ті, хто повернувся з фронту, зможуть отримати всебічну підтримку, зокрема в реінтеграції до цивільного життя. Крім того, бельгійська сторона готова долучитися до створення центру реабілітації та відновного лікування на базі колишнього Чернігівського обласного кардіологічного центру, який внаслідок авіаудару рашистів 3 березня 2022 року зазнав значних руйнувань.

Ми сподіваємся, що зможемо створити цей центр, тому що він дуже необхідний, вкрай необхідний для наших жителів, для нашої області. Тут також буде і протезний відділ. Щоби особливо військові, які втратили кінцівки — одразу отримували цю допомогу в протезуванні, – розповів генеральний директор КНП «Чернігівська обласна лікарня» Андрій Жиденко.

Ви можете розраховувати на Бельгію. Буде продовжуватися не тільки гуманітарна допомога, але й у питанні реконструкції цього закладу, – підкреслила міністерка з питань співробітництва у сфері розвитку Королівства Бельгії Каролін Женни.

Смерть цивільних і руйнування — те, що по собі залишають російські загарбники. Два роки минуло, а й досі вражають руїни будівель понівечених ворожими бомбардуваннями. Будинок на Чорновола, 15 відомий у всьому світі  – міжнародні партнери були вражені побаченим на власні очі. Крім того, бельгійці побували на руїнах 21 школи, що в мікрорайоні Подусівка. Нині цей навчальний заклад, а також знищену 18 школу планують демонтувати і в цьому місто також потребує підтримки.

Враховуючи реформу, та, яка відбувається в системі освіти України і враховуючи потребу й можливості зробити одну, сучасну школу для дітей, – сказав начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Додамо, співпраця з бельгійськими партнерами вже має результати. У садочку № 4 добровольчий будівельний батальйон «Добробат» за фінансування уряду Королівства Бельгія облаштував укриття.