Новини

Ломако: “Якісний громадський транспорт в місті – це наша мета”

11 липня, під час ранкової наради в муніципалітеті, начальник Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку ЧМР звернувся до містян з проханням не вестись на провокації перевізників приміських маршрутів, які пропонують ціну за проїзд містом 10 грн.

Що сталось?

10 липня в Чернігові запрацювала нова транспортна мережа.

“Це – результат тривалої роботи”,зазначив під час наради в.о. міського голови О. Ломако.

В перший день роботи нової мережі на маршрути вийшло 52 одиниці електро- та 99 одиниць автотранспорту. Серед останніх 75 – низькопідлогові, 44 – автобуси виробництва 2022/23 років. Місто хоче бачити на маршрутах якісний транспорт і вимоги до нього чітко визначені. Сьогодні на жодному міському маршруті не працюють колись звичні “Рути”.

Тим перевізникам, які на автобусах певних параметрів (вік, низька підлога, місткість) чітко дотримуються графіку руху місто компенсує частину затрат за кожен кілометр, а не людину. Таким чином зникли такі поняття, як невигідний маршрут, чи невигідний час.

До чого тут 160 і 135 маршрути?

Наразі через місто проходять приміські маршрути: 160 і 135. Вони знаходяться у підпорядкуванні Департаменту енергоефективності, транспорту, зв’язку та ЖКГ Чернігівської ОВА.

Саме на цих маршрутах працюють “Рути”, які не вписуються в концепцію транспортної реформи Чернігова. Окрім цього, перевізники на вказаних вище маршрутах продовжують “бігати наввипередки”, а також знижують ціну до 10 гривень (вартість проїзду містом – 12 грн, – ред.) аби переманити пасажира, – говорить Ломако.

За його словами, згідно з законодавством, приміські маршрути взагалі не повинні працювати по місту. Вони мають просто здійснити посадку та висадку пасажирів у певній точці і прямувати далі.

“Якщо ви хочете працювати в місті – умови по місту визначено чітко: це транспорт, ціна, графіки роботи. Ідіть на конкурс, подавайтесь, вигравайте і працюйте”, – зазначив в.о. міського голови.

Також Ломако дав доручення підготувати звернення до перевізників, відповідного Департаменту та провоохоронних органів аби вплинути на цю ситуацію: “Ми такими кроками не досягнемо в місті якісного громадського транспорту. А це – наша мета.”