Факт-новини: оперативні сюжети

Антипремія “Чернігівський будяк”: які чиновники найменш відкриті?

Featured Video Play Icon

Найменш відкриті у спілкуванні з журналістами. Антипремія “Чернігівський будяк”, символічно заснована до професійного дня медійників, визначила представників влади, а також обрала управління, комунальні підприємства, силові структури та компанії-монополісти, які погано йдуть на контакт зі ЗМІ.

Так, звання не дружелюбного і колючого «будяка» серед керівників Чернігова та області отримав начальник міської військової адміністрації Дмитро Брижинський. Серед чотирьох кандидатур, його комунікації журналісти, які брали участь в опитуванні, дали найнижчу оцінку: 19% і 28% негативних та посередніх відповідей, 23% відгукнулися позитивно.

По цих показниках найбільш комунікативним є Олександр Ломако: “завжди йде на контакт” відповідно 66%, “інколи” 28% і не було жодної відповіді – жоден журналіст не сказав, що він не зміг з ним звʼязатися. Ну і з іншого боку тут у нас голова адміністрації військової Дмитро Брижинський, який має найбільший антирейтинг, який стосується “ніколи не йде на контакт” або “йде на контакт інколи”, – говорить Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області.

Що стосується очільника ОВА В’ячеслава Чауса, то за результатами голосування в цілому він контактний, не отримували від нього відповіді 9% респондентів. Серед заступників найменш відкритою визначили Жанну Шерстюк із менш ніж 5-ма %, водночас зазначено, що до них за коментарями звертаються мало. Заступники голови облради співпрацюють із журналістами однаково.

Серед управлінь та відділів “переможці” саркастичної премії – управління охорони здоров’я ОВА та управління капітального будівництва міської ради, найменше звертаються до управлінь архітектури як на рівні області, так і міста.

Найбільш відкритими є якраз таки гуманітарні департаменти, які працюють з культурою, які працюють з інформацією часто, з туризмом, – зазначив пан Павло.

Туристично-інформаційний центр серед комунальних підприємств Чернігова набрав найвищу кількість голосів, найменш комунікабельною стала Муніципальна варта, набравши 19% у пункті “ніколи не йде на контакт”.

Не оминули і депутатський корпус. Так, найбільш закритими обранцями міської ради медійники визначили Марину Рейко та Василя Білогуру – вони набрали по 5 голосів, 3 голоси набрав Юрій Тарасовець. До речі, очолила Марина Рейко і рейтинг представників влади, які намагалися тиснути на ЗМІ – на її поведінку поскаржилися найбільше.

Про Рейко, наприклад, це не одна редакція. Тобто, не можна говорити, що це одна редакція образилася, і всі на неї написали. З іншого боку, ми бачили ці публічні її висловлювання, які були в сторону після конфлікту з “Дитинцем” наприклад так, це не додає абсолютно їй як публічній особі, депутатці, – розповідає Павло Пущенко.

Також до цього списку потрапили депутат міськради Віталій Голець, керівник департаменту інформ діяльності ОВА Андрій Подорван, директор спортшколи “Юність” Геннадій Прокопович та заступник начальника територіального центру комплектування та соціальної підтримки Вадим Лільчицький.

“Будяком” із найгіршим рівнем комунікації з-поміж компаній-монополістів ЗМІ визначили “Технову”, а серед силових структур – військкомат. Натомість найвідкритіші – Чернігівгаз та управління ДСНС в області відповідно.

Всі розуміємо, що зараз в умовах воєнного стану інформаційна відкритість вона обмежена, є, очевидно, питання безпеки на першому місці, але, все одно, працюють всі закони, які регулюють роботу журналістів. Незважаючи на війну ми маємо як цех, як журналісти все одно добиватися того, щоби чиновники максимально були відкритими, прозорими і більше того, в умовах воєнного стану доступ до інформації часто є життєво необхідним як і вчасне інформування про ті, чи інші події, які відбуваються, – наголосив предсавник ІМІ.

Зауважимо, що ідея “Чернігівського будяку” взята зі щорічної премії Гельсінської спілки про порушення прав людини, так як свобода слова є одним із основоположних прав. І попри те, що є символічною та не вручається особисто, за задумом організаторів має показувати чиновникам, що вони десь недопрацьовують і стимулювати їх бути відкритішими до ЗМІ.

Анкетування було добровільним і доступним для всіх журналістів місцевих телеканалів, газет і сайтів. Загалом, в період від 30 травня до 5 червня своїх номінантів антипремії визначив 21 медійник.