ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Садки Чернігова отримали понад 9 мільйонів гривень допомоги: на що пішли кошти донорів

Featured Video Play Icon

Комфортне перебування вихованців у сезон холодів та суттєва економія енергоресурсів. У чернігівському дитячому садочку №69 «Струмочок» повністю замінили всі вікна та вхідні двері. Це стало можливим завдяки допомозі від міжнародних партнерів у межах проєкту «Гуманітарна допомога для Чернігівщини». Ініціативу з відновлення освітньої інфраструктури міста, а саме трьох закладів дошкільної та двох професійної освіти, реалізувала благодійна організація «Центр підтримки та розвитку» в співпраці зі словацьким фондом «ADRA» та за фінансування фундації «Pontis».

Ми дуже щиро вдячні партнерам, які надали нам допомогу і відновили не тільки ті вікна, які були пошкоджені, а всі вікна. Безпека дітей і енергозбереження — вікна й зовнішні двері — це не тільки естетика. Тому ми дуже вдячні за допомогу й за естетичний вигляд у музичному залі, за принтер, за взаємну допомогу, – зазначила завідувачка ДНЗ №69 «Струмочок» ЧМР Любов Янушкевич.

Під час візиту до Чернігова гості відвідали відновлені освітні заклади та побачили результати спільних зусиль. Обговорили й подальші плани насамперед щодо створення безпечних умов для навчання та розвитку освіти в громаді.

Чернігівська область дуже постраждала від російського нападу на початку війни. У 2022-му році до вас приїхала пані президентка Словаччини й пообіцяла, що буде допомагати Чернігову. Коли Тайвань надав Словаччині гроші, ми вирішили, що вони підуть на відновлення Чернігівщини, а саме на допомогу трьом садочкам та двом закладам професійної освіти. Дуже добре, що нам це вдалося і ми змогли забезпечити комфортні умови для дітей, – підкреслив проєктний менеджер благодійного фонду «ADRA» (Словаччина) Людо Чінчала.

Ключова перевага проєкту — його швидка реалізація: від першої зустрічі в березні до завершення робіт у липні минуло лише чотири місяці.

Загалом, у межах нашої співраці було замінено понад 1000 квадратних метрів вікон. Тільки по садочках, по дошкіллю була надана допомога на майже 9 мільйонів гривень. Із них трохи більше 8-ми мільйонів гривень коштували ремонтні роботи із заміни вікон та дверей. Також майже на 800 тисяч гривень три садочки отримали першочергово необхідне обладнання — для когось це стільці в актову залу, для когось обладнання на кухню, для когось обладнання в пральню, де була найбільш нагальна потреба. Тому, загалом, реалізація такої співпраці значно поліпшила стан садочків, – повідомив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Нагадаємо, унаслідок повномасштабного вторгнення з 52-х закладів дошкільної освіти пошкоджень різного ступеня зазнали 37-м. Серед них і садочок №59 «Білочка», де за кошт донорів також повністю замінили вікна та встановили нові двері. Крім того, як розповіла завідувачка Ніна Сластьон, закладу передали пароконвектомат та нові каструлі для кухні, ноутбук, музичний центр і меблі для дітей. Заразом у музичній залі старий пошкоджений паркет замінили на новенький ламінат.

Після повномасштабного вторгнення дуже багато було розбито вікон. Ми, звичайно, чим могли, їх закрили, але  в садочку було дуже холодно. Вони нам допомогли, поставили вікна, вхідні двері. У садочку стало тепліше, набагато затишніше. Я хочу подякувати за те, що вони в нас є, за те, що вони допомагають нам і нашим діткам, – розповіла завідувачка ДНЗ №59 «Білочка» ЧМР Ніна Сластьон.

У ДНЗ №35 також провели повну заміну старих віконних конструкцій та дверей. Надали й необхідне для покриття потреб класів та кухні майно. Значну допомогу від міжнародних партнерів отримали й заклади профосвіти. Відтак у Чернігівському вищому професійному училищі побутового обслуговування замінили вікна в шести кабінетах та трьох майстернях, а також відремонтували понад 1000 квадратних метрів покрівлі над їдальнею, спортивною та актовою залами. Значно пошкоджений під час бойових дій дах відновили, використавши сучасну мембранну технологію. А ще установа одержала допомогу для облаштування укриття, зокрема, стільці, каремати та портативні рукомийники.

– Дуже приємно було спілкуватися. Дуже прості, звичайні люди, які настільки доброзичливо ставилися до нас. Приїхав їхній керманич зі Словаччини і зрозумів, що ми є швейним закладом. Приїжджає на Батьківщину й розказує своєму знайомому, що був у навчальному закладі, де навчають шити дівчат та хлопчиків. Той каже, що в мене є знайома, яка зачиняє свій магазин, то якщо ти хочеш, я віддам тканини. І він нам привозить купу тканин. Ми дуже вдячні всім, хто був дотичний до цього. Я думаю, що наші учні, наші діти цього заслуговують, – зауважила в. о. директора Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування Вікторія Малофеєнко.

У Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту за кошти донорів також замінили вікна. Загалом, попри значний обсяг виконаних робіт, співпраця з міжнародними партнерами триває, адже наявність безпечного та сучасного освітнього процесу — гарантія успішного майбутнього Чернігова.