ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові стартує масштабна реконструкція мереж теплопостачання

Featured Video Play Icon

У Чернігові стартує  масштабна реконструкція мереж централізованого теплопостачання. 

Як відомо, місто виграло грант НЕФКО на отримання 5 мільйонів 200 тисяч євро на реконструкцію трубопроводів централізованої мережі теплопостачання КП «Теплокомуненерго».  21 жовтня  виконком  Чернігівської міської ради дав дозвіл на укладання контрактної угоди СНЕ-2 на заміну теплоізоляції  на трубах надземного теплопроводу протяжністю понад 3 кілометри. Нагадаємо, наприкінці травня депутати затвердили договір на грант між Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) та Чернігівською міською радою. Як пояснив в.о. міського голови Олександр Ломако, це лише перший етап  в реалізації великого проєкту.

Проєкт складається з двох частин. Перша частина, ми даємо дозвіл на укладення договору на заміну теплоізоляції на трубі. Це від одного об’єкту до котельні на Самоквасова. І ця ділянка, по суті, 50% міста десь в тій чи іншій мірі забезпечує, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Комунікації були пошкоджені під час бойових дій у лютому-березні 2022 року. Збудована у 60-ті роки минулого століття, тепломережа вже відпрацювала свій термін.  Між тим навантаження на неї  велике.  

За оцінкою  спеціалістів, 30% втрат – це якраз питання утеплення. Тому утеплення сучасним методом цієї ділянки, близько 3 кілометрів її протяжність, вона дасть змогу більш якісно підприємству забезпечувати населення теплом і гарячою водою. По-друге, звичайно, це зменшить втрати, що враховуючи сьогодення також дуже важливе питання, втрати очікуються зменшення десь на 50% в результаті цих робіт, – пояснив Олександр Ломако.

Триває підготовка і до другого етапу проєкту –  перекладання близько 3-х кілометрів підземних мереж на двох ділянках – проспекті Перемоги  і  на вулиці Коцюбинського, яку останнім часом неодноразово перекривали для проведення аварійних ремонтів.  

Якщо буде економія, ми спілкувалися з донором, щоб додати, тому що ми робимо проспект Перемоги до «Деснянської правди», а далі Коцюбинського. А шматочок між пр. Перемоги і Коцюбинського не увійшов до проєкту.  Якщо вийде зекономити кошти, або за кошти підприємства чи міста, цю ділянку теж треба було б зробити, щоб  цілісно вона  була виконана, – зауважив Олександр Ломако.

 Подібних  масштабних  реконструкцій системи централізованого теплопостачання в місті ще не було за всі роки Незалежності,  йшлося на засіданні виконкому.  Нагадаємо, проєкт реалізується в рамках програми «Відновлення об’єктів критичної інфраструктури, Компонент ІІ, Україна», яка фінансується Євросоюзом за підтримки НЕФКО.