Факт-новини: оперативні сюжети

Як у Чернігові допомагаю вразливим категоріям населення

Featured Video Play Icon

Представники місцевої влади, соціальних служб, благодійних організацій та волонтерських ініціатив зібралися на форумі, який ініціювала міська організація Червоного Хреста. Обговорювали соціальні проєкти, що реалізуються у місті. Основна мета форуму – налагодження контактів для активної співпраці у майбутньому. Адже всі учасники заходу займаються підтримкою вразливих категорій населення Чернігова, зокрема внутрішньо переміщених осіб.

-З кінця 2022 року, по теперішній час, наш центр вже надав послуги від 4 до 6 тисяч містянам, і не тільки містянам, а й людям, які приїхали до нашого міста, тобто внутрішньо переміщеним особам, – зазначила  Людмила Мазур, директорка Чернігівського міського центру соціальних служб

Про досвід допомоги переселенцям розказує завідувачка гуртожитку Чернігівської політехніки Надія Редько. З початку повномасштабного вторгнення гуртожиток прийняв понад 110 осіб. Першими по допомогу зверталися чернігівці, будинки котрих постраждали від обстрілів та авіаударів. Далі ж до Чернігова почали приїжджати переселенці зі Сходу та прикордоння, каже пані Надія.

Ми вже в квітні [2022] прийняли перших людей, але це були люди, що просто приходили, шукали прихистку, тому що ми під час війни працювали. А потім вже організовано почала міська рада давати направлення, тобто люди звертаються у квартирний відділ при міській раді і люди приходять до нас на посилення. На сьогоднішній день у нас 41 людина, по родинах це 34 родини, – сказала  Надія Редько, завідувачка гуртожитку Національного університету “Чернігівська політехніка”.

Соціальна швейна майстерня, перукарня та банк одягу. Такі соціальні ініціативи реалізує міська організація Червоного Хреста України попри усі виклики сьогодення. 


-Ми написали декілька грантів і відкрили декілька соціальних проєктів. Це соціальна швейна майстерня, це соціальна перукарня, це дитячо-юнацький молодіжний простір,  проєкт який ми написали на сьогоднішній день і також будемо його запроваджувати. Це заходить дуже людям, люди цим користуються такими. У нас є неймовірна допомога – це засоби реабілітації. Також написані декілька соціальних проєктів саме з засобів реабілітації. Це інвалідні візки, це милиці, підлокотники, ходунки, -розповіла  Олена Лазаренко, голова Чернігівської міської організації Червоного Хреста України.

Через велику війну багато літніх людей залишилися без підтримки та допомоги, адже їхні діти та родичі виїхали за кордон, каже керівниця міського територіального центру соціального обслуговування пані Маргарита. Організація надає допомогу літнім людям, які залишилися в Україні самі.

Дуже багато психологічного навантаження, люди не справляються. Є так, що треба допомагати на дому, а є так, що треба розрадити, побалакати, надати психологічну допомогу, можливо зустрітись, провести. У 2023 році до нас зайшов проєкт ПРООН  і нам допомогли зробити кімнату соціальної адаптації для людей поважного віку і осіб з інвалідністю. На сьогоднішній день працюють декілька гуртків. Найпопулярніше – це комп’ютерна грамотність або ми ще називаємо пенсіонер в сучасному світі, – зазначила Маргарита Алєксєєва, керівниця Чернігівського міського територіального центру соціального обслуговування.

Форум став наступним кроком у консолідації зусиль різних організацій для ефективної допомоги вразливим категоріям населення в складний для країни період. Учасники підкреслили необхідність подальшої співпраці та розвитку соціальних проєктів для підтримки громади Чернігова.