НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Будинок для хворих киць: ветеринарно-стерилізаційний центр у Чернігові потребує допомоги

Featured Video Play Icon

Онкохворий кіт на прізвисько Рудий чекає на переїзд до нової оселі разом із ще 19-ма чотирилапими, у яких виявили подібний діагноз. Нині на базі ветеринарно-стерилізаційного центру “Крок до тварин” цим пухнастим облаштовують будиночок, де вони зможуть перебувати в комфортних умовах під постійним наглядом фахівців.

Є категорія котів, які мають онкологічні захворювання, у більшості випадків — це плоскоклітинний рак, який вражає слизисті оболонки в ротовій порожнині. Коли вони живуть серед загалу, трішки ускладнюють життя тому, що вони повільніше їдять, у них можуть відняти їжу. Коли вони проходять курс хіміотерапії, чим їх виловлювати десь, набагато простіше буде, якщо вони будуть знаходитися в одному приміщенні і будуть підігнані курси, щоби вони одночасно отримували ці ін’єкції, – повідомила начальниця ветеринарно-стерилізаційного центру «Крок до тварин» Тетяна Діденко.

Придбати спеціальне приміщення центру допомогли чернігівські підприємці, які залучали своїх клієнтів до збору коштів. Донатили і користувачі соціальних мереж: зібрати вдалося майже 40 тисяч гривень, але цієї суми виявилося недостатньо для виконання подальших робіт. А, відтак, збір на офіційній сторінці закладу триває. 

Нам запропонували за досить невисоку ціну будиночок, не зовсім добудований, не зовсім доведений до ладу, але, тим не менше, це була непогана ціна – 50 тисяч гривень. Ми придбали будиночок, тобто ми спочатку взяли ці гроші в борг, розплатилися за будиночок, його поставили, потім почали роботи зовнішні, внутрішні. Плюс різні роботи, щоби його покращити, і там дах був не зовсім правильно зроблений, і підлога була затонка, на яку не можна було запускати котів. Розраховуємо, що вкладаємося в 100 тисяч, – зазначила Тетяна Діденко.

Як розповіла Тетяна Діденко, зараз у будиночку планують провести фарбування, заміну підлоги, облаштування поличок тощо. У центрі є постійна потреба в нових приміщеннях для котів, оскільки від самого початку розміщувати їх на базі закладу не планували. Тут на тимчасовій перетримці лише тяжко травмовані тварини, які потребують родину, а деякі з них не пристосовані до проживання на вулиці.

– Ми не можемо зібрати всіх і допомогти всім. Дуже часто у людей є історія, коли вони приходять, бачать у вигульному котів, чи читають, що у нас  є велика кількість котів, у них починається розмова стосовно того, що у вас уже є 170, ці ж у вас живуть. Візьміть нашого, заберіть для себе. А вам плюс один не має значення, насправді, це має значення тому, що це додаткові історії, які і про фінансування, і про годування, і про увагу, – підкреслила Тетяна Діденко.

У ветеринарно-стерилізаційному центрі завжди раді волонтерам, які хочуть побавитися з чотирилапими та подарувати свою увагу.  Заселити пухнастих, котрі мають онкологічні захворювання у спеціальний будинок планують до початку нового року. А з настаннями тепла для котів почнуть прибудовувати вигульник на вулиці.