ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Невідповідність вартості послуги ЖЕКів нинішнім цінам: як це загрожує підготовці будинків до зими?

Featured Video Play Icon

Постійне збільшення вартості складових, починаючи від енергоносіїв до паливно-мастильних та будівельних матеріалів, і при цьому – незмінна впродовж трьох років ціна послуги з управління багатоквартирними будинками для комунальних ЖЕКів. У Чернігові на засіданні комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обговорили підготовку житлового фонду до майбутньої зими, а також як на цей процес впливає невідповідність тарифів управителів економічно обгрунтованим. Як повідомив у своїй доповіді керівник КП “Деснянське”, динаміка цін порівняно з 2021-им, відколи востаннє переглядали вартість послуги, коливається від 190% до 557%. А це питання обігових коштів і ефективності діяльності підприємства.

Держава вносить певні корективи змінами мінімальних заробітних плат, вартості паливно-мастильних матеріалів, і багато факторів, які впливають на ціну послуг, які входять у вартість нашої послуги, то життя заставляє вносити певні корективи, даби не зірвати план підготовки житлового фонду до експлуатації в зимовий період.  Ми працюємо сугубо на коштах мешканців, в нас бюджетного фінансування взагалі немає. І якщо ці кошти не відповідають дійсності цінам, які є на сьогоднішній день, немає можливості якісно і своєчасно підготовувати житловий фонд, – зауважив начальник КП “Деснянське” Віктор Пригара.

За підрахунками комунального підприємства, темп росту мінімальної заробітної плати, рівень якої встановлює держава – 133%, так само електроенергії 257%, газу, бензину та дизельного палива – від 220 до 273%. Покрівельні матеріали, зокрема шифер і бікроеласт, здорожчали більш ніж удвічі, майже в два рази – пиломатеріали, схожі цифри для фарби-емалі та монтажної піни, ціни на інвентар для прибирання на рівні 190-206% у порівнянні з 2021-им роком. Найбільша динаміка по технічній солі для прибирання – з 2 тисяч 300 гривень за метр кубічний до 12 тисяч 835, тобто ріст ціни у 5,5 разів.

Навіть у військовий час, сплата наших послуг з управління на рівні 97-98%, і це дуже велика вдячність. Але, якщо брати дефіцит коштів, то дивіться, це по місяцю 1 млн 819 тис. нехватка коштів у місяць це при 6 млн нарахування на сьогоднішній день, – додав Віктор Пригара.

В середньому все це піднялося на 40% з гаком, всі ціни і всі витрати. Тариф і ціна тарифу залишилися стабільні. Що це означає? Якщо дуже просто, то четверта частина нашого тарифу це поточний ремонт і половину цього поточного ремонту в цифрах і у відсотках ми виконуємо, а фактично ні. І це означає, що ми половину роботи, яку маємо проробити на наших будинках до підготовки до опалювального сезону до підготовки до зими ми фактично не виконуємо, бо гроші йдуть на електрику, на бензин і на інші витрати.  Тому висновок один: або ми залишаємось на тих засадах, що ми і працюємо, або треба збільшувати ціну тарифу і тоді ми, ще 2 місяці у нас є, вправимось і підтримаємо наш житловий фонд на рівень до необхідного зайти в зиму, – зазначив начальник КП “Новозаводське” Олександр Антонов.

На сьогодні один варіант розв’язання питання, а саме зміну вартості послуги з управління, бачать і керівники двох інших ЖЕКів, 10-го та 13-го. При цьому, як зазначають у муніципалітеті, якщо брати до уваги тариф без податку на додану вартість, як сплачують ОСББ, прогнозовано він буде навіть нижчим, ніж у приватних управителів. Рішення комісії, підтримане більшістю голосів, наступне:

Рекомендувати керівникам підприємств, спільно з управлінням житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради, внести на розгляд виконавчого комітету Чернігівської міської ради рішення щодо перегляду вартості послуги з управління багатоквартирними будинками до рівня економічно обґрунтованих для забезпечення проведення підготовки житлового комплексу комунального фонду міста Чернігова до зимового періоду 2024-2025, – підкреслив заступник Чернігівського міського голови, голова комісії Віктор Геращенко.

Відтак, кожне комунальне підприємство, яке надає послуги з управління багатоквартирними будинками, має підготувати відповідні розрахунки тарифу від 1-го серпня 2024-го. Власне питання зміни вартості послуг розглядатиме виконавчий комітет.