Факт-новини: оперативні сюжети

Рання діагностика раку: сімейних лікарів Чернігівщини навчають виявляти онкозахворювання

Featured Video Play Icon

За рік понад 4 тисячі випадків онкозахворювань виявляють на Чернігівщині. Темі ранньої діагностики присвячена серія тренінгів, що проводить Фонд боротьби з раком у співпраці з Чернігівським медичним центром сучасної онкології. Масштабний медичний проєкт в рамках якого навчають лікарів первинної ланки виявляти передракові хвороби та злоякісні новоутворення на ранніх стадіях.

Наші партнери, наші донори — це проєкт USAID «Підтримка охорони здоров’я» і програма «Відновлення доступу населення до медичної допомоги» запропонували нам зробити цей проєкт, впровадити його на Чернігівщині. Це вже третій тренінг, який ми проводимо. Загалом дві тематики. Сьогодні тренінг із профілактики та раннього виявлення раку шейки матки та раку молочної залози. А ще в нас є іншої тематики. Це профілактика й раннє виявлення раку шкіри й раку легень, – розповіла президентка Фонду боротьби з раком Марія Адамчук-Коротицька.

Проєкт реалізується у співпраці з Чернігівським медичним центром сучасної онкології. У межах ініціативи планується провести 20 тренінгів і охопити 600 медпрацівників первинного рівня Чернігівської області, а це передусім сімейні лікарі, терапевти, медичні сестри, брати та фельдшери. Адже саме вони першими контактують з пацієнтами і їм довіряють. Керівниця Фонду боротьби з раком розповідає, що на прикладі власної історії переконалася – раннє виявлення рятує життя.

В обох випадках мені вдалося виявити рак рано, на перших стадіях. У перший раз, звичайно, було випадково, просто я ходила на обстеження. А зараз, звичайно, я прицільно обстежуюся, у мене чітко графік, я повністю обстежую свій організм щороку, деякі процедури я роблю частіше. Тобто ми ведемо до того, що є загалом основою діяльності нашої організації, нашого Фонду боротьби з раком, ми постійно наголошуємо, що люди ходіть на обстеження раз у рік, зробіть комплексне обстеження, особливо після 40 років, особливо в старшому віці, – зазначила президентка Фонду боротьби з раком Марія Адамчук-Коротицька.

Кожна жінка повинна раз у рік проходити обстеження в гінеколога, мамолога. Не закривати очі на проблеми, наголошують медики. І додають, важливо виявити безсимптомних пацієнтів, адже коли людина має скарги — вона вже підпадає під лікування.

Якщо говорити про рак шийки матки, то, наприклад, у нашій області, у Чернігівській, у 2023 році виявлено 90 жінок із даним захворюванням. Але з них 79 має запущену стадію. Відповідно, запит від лікарів є, тому що ми можемо надати їм таку інформацію, як правильно проводити скринінгові програми, як правильно комунікувати з пацієнтами про те, що важливо проходити регулярні медичні обстеження, – сказав клінічний онколог відділення клінічної онкології Чернігівського медичного центру сучасної онкології Олександр Зуб.

Саме фахівці Чернігівського медичного центру сучасної онкології є лекторами проєкту. Кажуть, фідбек від лікарів «первинки» відчутний і вони раді ділитися своїм досвідом із ними.

– Рак молочної залози посідає перше місце серед усієї онкозахворюваності жіночого населення. Тому всі сімейні лікарі так чи інакше мають відношення до цього захворювання. Первинно в Чернігові та Чернігівській області за рік виникає близько 400 випадків захворювання на рак молочної залози. Але якщо ми з вами поговоримо по стадіям, то, на жаль, усе одно третина випадків це третя-четверта стадія, які лікуються набагато складніше й мають гірший прогноз.Тому працювати в даному випадку є куди, – зауважив хірург-онколог мамологічного відділення з реконструктивно-пластичною хірургією Чернігівського медичного центру сучасної онкології Дмитро Цвір.

Матеріально-технічна база Чернігівського онкоцентру на високому рівні, наявні засоби для діагностики та лікування. Всі витрати забезпечує Програма медичних гарантій і оплачує Національна служба здоров’я України. Проте навіть враховуючи всі ці аспекти, страх та упередженість часто стримують людей звернутися до фахівців. І в результаті картина наступна – теоретично є розуміння важливості допомоги лікаря, але на практиці за нею звертаються лише одиниці.

Там 1–2 пацієнти за місяць, які саме звертаються — добрий день, ми там на медогляд, не саме на скринінг на мамографію, а більше просто пройти якесь загальне обстеження. За останній рік 2 пацієнтки, яких ми скерували, от просто скринінгово, було виявлено на ранніх стадіях, одразу прооперовано. Усе благополучно склалось тоді, просто за рахунок того, що ми їх змотивували все-таки витратити свій час, сходити, записатися, не забути прийти через півтора місяця на це обстеження, -зазначила сімейний лікар КНП «Чернігівська міська лікарня № ЧМР Олена Заяць.

Зазначимо, благодійна організація Фонд боротьби з раком працює здебільшого на Волині й лише нещодавно географія розширилася на Чернігівщину. Тренінги з профілактики та раннього виявлення раку молочної залози, а також раку шийки матки та профілактики й раннього виявлення раку шкіри й раку легень проходитимуть впродовж року. Враховуючи цінність подібного навчання, фонд прагне ширити ініціативу й серед інших громад.