Новини

COVID-19 не зник. Новий різновид штаму «Омікрон» виявили в Україні

В Україні виявили новий різновид штаму Омікрон, який називають ВА.5.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у ФБ.

«7 таких випадків вдалось знайти у Чернівецькій області, але не виключено, що підтип Омікрону вже є в інших регіонах. Дослідження (секвенування) зразків триває», – ідеться у повідомленні.

Читайте також: У Прилуках під час пожежі загинув 40-річний чоловік

Це означає, що COVID-19 нікуди не зник. Вірус мутує і намагається ухилитись від імунної відповіді, зазначили у МОЗ.

«Україна мало чим відрізняється від європейських країн, де цей підтип активно поширюється. Наразі доволі небагато досліджень, які б могли дати відповідь на запитання, чи призводить цей підтип до більшої кількості важких випадків та смертей. Проте, за даними ВООЗ, в Європі їх кількість дійсно зростає. Поки прямих доказів зв’язку між цими двома подіями немає, адже дослідження тривають», – зауважили фахівці.

Також у МОЗ нагадали, що наявна інформація свідчить, що отримання бустерної дози значно підвищує рівень утворення нейтралізувальних антитіл навіть проти цього підтипу вірусу.

«Також дослідження клітинного імунітету вказують, що Т-клітини утворені в тілі людини після трьох доз мРНК вакцини, зберігають свою ефективність проти штаму Омікрон. Саме клітинний імунітет пов’язують із захистом проти тяжкого перебігу інфекції, госпіталізації та смерті», – підкреслили у міністерстві.