Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога Чернігову: волонтери з Києва подарували книжки бібліотеці імені Коцюбинського

Featured Video Play Icon

Добірку з півсотні книг передала чернігівській міській бібліотеці імені Коцюбинського політикиня, громадська діячка, волонтерка  Марина Порошенко  під час свого візиту до Чернігова 19 червня. Ці книги були видані в тій самій харківській друкарні, яку розбомбили рашисти 23 травня цього року. Пані Порошенко вирішила подарувати їх чернігівській бібліотеці, яка також під час облоги у 2022-му зазнала значних пошкоджень, а нині приймає гостей в оновлених читацьких залах. 

– І от такий символізм, він показує нам, що українці, вони ні за що не здаються. Вони йдуть до кінця, до перемоги, їх не можна згоріти, їх не можна зламати. Вони будуть все рівно відроджуватись і робити все для того, щоб зберегти і цю країну, і ту справу, в яку вони вірять. А віра в українське слово, в українську книжку  – це дуже сильна рушійна сила, яка нас приведе обов’язково до перемоги, – зазначила громадська діячка, політикиня, волонтерка   Марина Порошенко.

Київ підтримує Чернігів, каже голова однієї з фракцій Київради Марина Порошенко, північний форпост захищає столицю і всю Україну від ворога. Саме тому депутати підтримали рішення щодо передачі Чернігову 25 млн грн для укріплення і розбудови оборонних споруд навколо міста.

– І ми на майбутнє будемо робити все необхідне для того, щоб Чернігів був надійно захищений, тому що тут 80 кілометрів до кордону, це дуже близько. І ми не можемо собі дозволити і надалі не захищатися, не робити цих захисних споруд. Чернігів, ми з вами, ми вас дуже любимо і будемо разом боротися до перемоги, – сказала Марина Порошенко.

-Важливо зараз виділяти кошти, допомагати Чернігову для фортифікаційних споруд. Дуже важливо зараз підтримати тих, хто вистояв, хто не виїхав, хто зараз на місцях роблять реконструкцію. Ми бачимо, що у вас з драмтеатром відбувалося, з бібліотекою. І це екстремально важливо тримати один одного за руку, допомагати, – підкреслила депутатка Київської міської ради Дінара Габібуллаєва.

Марина Порошенко взяла участь у презентації книги чернігівського автора, правника-кримінолога Івана Богатирьова “Чернігівщина у війні: нариси відтворення подій 24 лютого 2022 року”, в якій зібрані факти про наступ російських окупантів на Чернігів, спогади ветеранів МВС. 

– Вона (книга)  унікальна чим? Тим, що там написано про працівників поліції, про працівників, які загинули, захищаючи Чернігов і Україну. І про ветеранів, які не схибили, а згуртувалися і створили підрозділ “Ветеран”. І пішли на захист Чернігівщини і Чернігова, – розповів автор книги Іван Богатирьов.

-Наше місто – місто Герой Чернігів – завжди з найдревніших часів йде поряд з Києвом, з славетним Києвом. Ми створювали, починали створювати Україну з традиціями, з її характером, з її силою, з тим, чим зараз вражається світ. І наш колега написав прекрасну книгу, в якій продовжує оцю нову традицію вже широкої війни. Треба не боятися говорити правду, що таке ця війна, хто насправді захищає Україну і чим ми сильні і міцні, – підкреслила депутатка Чернігівської міської ради,  волонтерка Ірина Соломаха.

Пані Порошенко відвідала “Військовий хаб”, в якому надають юридичні консультації, психологічну допомогу військовим і їхнім родинам. Від самого початку повномасштабного вторгнення волонтерська діяльність посилилася і системно була спрямована на підтримку обороноздатності, а також забезпечення захисників і захисниць всім необхідним: від турнікетів і ліків до техніки, яка допомагає зберігати життя і нищити ворога.

– Як казала пані Марина, що українці – це та нація, яка не здається. Але ми не здаємося тоді, коли ми бачимо, заради кого це все відбувається. Ми відчуваємо цю підтримку в тилу, тому велика подяка, – сказав військовослужбовець Сергій.