Факт-новини: оперативні сюжети

Знешкодили понад 27 тисяч боєприпасів: сапери продовжують розмінування Чернігівщини

Featured Video Play Icon

Це залишки покинутої ферми поблизу Ягідного, що на Чернігівщині. Після окупації довколишніх сіл, тут, як і на багатьох сільгоспоб’єктах області, російські військові ховали свою техніку від наших дронів та артилерії, і яку успішно “накрили” ЗСУ. Тепер серед руїн і тонн металобрухту сапери вишукують те, що ще впродовж десятків років може нести смертельну небезпеку.

Крім пекучого літнього сонця і роботи у форматі 24/7, труднощів безпосередньо на цій ділянці додає те, що після розбиття ворожого складу і детонації частини снарядів інші порозкидало та пошкодило вибуховою хвилею.

У той же час для населення, наголошують піротехніки, “безпечних” боєприпасів не існує.

І поки тут їх лише збирають, на фермерському господарстві у сусідній Іванівці, де також дислокувалися рашисти, майже сотню снарядів такої ж номенклатури складають у ящики та завантажують у спеціалізований автомобіль, аби вивезти у віддалене від помешкань місце і вже там контрольовано підірвати.

Вирва діаметром в кілька метрів, уламки між деревами, та пил і порох у повітрі – це все, що лишилося після. Невідомо, скільки життів могла забрати та зруйнувати кожна із тих боєголовок, але тепер вони точно нікому не зашкодять.

Так як люди тут пережили серйозні обстріли та терор, всі підриви плануються та оголошуються. Наразі найбільша увага до сіл Чернігівського району, що були під контролем російських армійців, а це Ягідне, Іванівка та Лукашівка, а також прилеглих територій.

Щодня сапери виявляють від кількох десятків до кількох сотень боєприпасів, та попри це Чернігівська область досі залишається однією із найбільш замінованих: за 2,5 місяці тут ліквідували понад 27 тисяч снарядів різних калібрів та мін.

Нагадаємо, крім місцевих фахівців, на Чернігівщині працюють сапери з Волинської, Хмельницької, Полтавської, Вінницької, Кіровоградської, а також Луганської областей. Загалом 9 розрахунків, а це 45 чоловік особового складу та 17 одиниць спецтехніки.

На сьогодні обстежено приблизно 8 гектарів, і за словами дснсників до повного розмінування можуть пройти роки, або навіть десятиліття.