ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

80 років на варті крові: як змінився чернігівський обласний центр крові

Featured Video Play Icon

Їхня робота щодня рятує сотні життів, як військових, так і цивільних. Медична команда Чернігівського обласного центру крові працює над тим, аби постійно поповнювати запаси компонентів та препаратів донорської крові. Свою місію заклад почав виконувати 1-го квітня 1944-го, 80 років тому. Технології вдосконалювалися,  незмінною завжди залишалася потреба в крові. Медики розповідають, їхня професія — невід’ємна частина  життя.  

Приїхала з Дніпра після медичної академії приїхала на інтернатуру і залишилась, і так склалось, що одразу сюди потрапила починала з відділу препаратів тут була міні фабрика. А потім вже була заготівля, вона мені рідна  пів життя проводила тут і кожен куточок, кожен апарат, кожен співробітник, вони мені як рідні – це сімʼя, – розповіла медична директорка Чернігівського обласного центру крові Ірина Зуб.

Я починала з донорського відділу потім я працювала в відділі виробництва препаратів крові, і потім була переведена у відділ контролю якості. Мабуть, кожен медичний працівник, коли йшов працювати в цю професію він вважав, що він буде допомагати людям  ну і наш центр звичайно він допомагає людям можливо нашу роботу не так видно як роботу лікарні. Але саме наші, компоненти, препарати рятують життя, коли вже дуже критична ситуація, – зазначила керівниця відділу контролю якості обласного центру крові Олена Матієнко.

Робота закладу докорінно змінилася на початку повномасштабного рашистького вторгнення, коли і Чернігів опинився у блокаді. Попри постійні обстріли та загрози з боку ворога обласний центр крові ні на мить не припиняв працювати. Персонал виходив на роботу цілодобово і без вихідних. А тому всі медичні заклади нашого міста і області одержували запаси компонентів крові. Cюди постійно приходили донори. І на момент “прильоту” по вулиці Чорновола у приміщенні перебувало 50 осіб, які вчасно евакуювалися. Тоді у центрі вилетіли всі вікна і постраждало обладнання, котре не вдалося відновити.

– Жодна людина не залишила своє місце роботи і навіть попри відсутність і світла, і води, і взагалі умови були нелюдські. Люди приходили здавали, а ми приймали і кожен ранок вставали з тим що ти встаєш і йдеш працювати, кожен ранок, кожну ніч бо це була і переробка, це було й отримання компонентів які доставлялись і вночі доставлялись переправлялись. Мурашник насправді був і це мабуть і тримало людей. Тому що важливо усвідомлювати що ти і твоя робота важлива і на тому ми стояли, – каже медична директорка Чернігівського обласного центру крові Ірина Зуб.

– Із початком повномасштабного вторгнення запити на наші компоненти дуже збільшились. Діяльність в цій сфері вона залишилася, тільки більші виклики перед нашою службою бо в зв’язку з тим що є поранені багато, то набагато більше треба більше крові і її компонентів у нас  більше роботи і робота вона також дуже необхідна, бо при пораненнях часто бувають великі крововтрати і саме крововтрати великі без переливання крові – це  навіть не можливо вилікувати, – пояснила керівниця відділу контролю якості обласного центру крові Олена Матієнко.

Важливою складовою у роботі Чернігівського центру крові є матеріально-технічна база, яка потребує постійного нагляду. Тут цим займається Олександр Примак, розповідає, прийшов у заклад водієм фактично на початку його становлення — у 1976 році.  Згодом же одержав посаду завідувача господарства.

Це такий заклад мені просто цікаво було тут працювати того що я людина технічна і тут завжди були технічні проблеми, якось не нудно було. Мені пропонували інші роботи, але наприклад там сидяча робота. Тут ніколи сидіти, тут весь час рух, така натура моя.  Може і жалкую десь можна було десь знайти роботу і заробляти гроші ,особливої потреби у мене в них не було в них у  мене  хатина, все дома є, так що нормально, – зауважив завідувач господарства обласного центру крові Олександр Примак.

І зараз центр працює попри всі виклики. За даними фахівців, від початку повномасштабного вторгнення кількість донорів значно зросла. Проте медики наголошують, що кожна крапля крові сьогодні  важлива. У закладі допомагають нашим захисникам, формують постійні запаси компонентів крові для медичних закладів Чернігова, а у громадах області регулярно працюють виїзні бригади. Усе це задля того, аби наблизити нашу перемогу і врятувати найцінніше – людське життя.