НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

450 мл крові за раз

Featured Video Play Icon

Чернігівський обласний центр крові відновлює свої запаси. Недостачі, які були пов’язані з карантинними обмеженнями та святами, позаду. Із закінченням локдауну все більше людей виявляють бажання здати кров.

Завдяки стабільному потоку донорів запаси у центрі постійно поновлюються, каже Ольга Найда. Переважна більшість донорів ( 50 %) – люди від 25 до 50 років. 10% – від 18 до 25 років. Процент людей похилого віку становить 10 %.

Рішення стати донором кожен чернігівець приймає із своїх причин, проте головна мета – допомогти людям, які цього потребують. Чернігівка Діана вже не перший рік здає свою кров.  А от чернігівець Юрій не є постійним донором. Ніякого дискомфорту після переливання крові він не відчув.

Стандартний забір крові становить 450 мл. Державою передбачено компенсацію для донорів. Вони обов’язково забезпечуються чаєм та печивом після процедури та отримують виплату за сніданок у розмірі 54 гривні. За бажанням здача крові може бути платною чи безоплатною.

Після процедури, кров ретельно перевіряють на наявність небезпечних захворювань у відділі діагностики СНІДу та інших інфекцій. Така перевірка займає до сорока хвилин на одного донора. Обстеження проводиться на автоматичних аналізаторах.

Здати кров після коронавірусу можна, проте тільки через місяць, після одужання, каже Валентина Бурханова. Процедура проста та не займає багато часу. Але вона здатна врятувати життя.