НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Виставка творця української гривні

Featured Video Play Icon

                      

До 80-річчя від дня народження творця української гривні, нашого земляка Василя Лопати у виставковій залі заповідника «Чернігів стародавній» запрацювала унікальна експозиція. Уперше глядачам представлені оригінальні роботи митця та копії, які поповнили фонди заповідника. 

Творчість Василя Лопати мистецтвознавці називають художнім осмисленням нашої історії. Серед графічних творів художника, виконаних у різних формах, є ілюстрації до українських дум, балад та романів, серія робіт, яка присвячена життю і творчості видатного філософа-містика, поета Григорія Сковороди, а також архітектурні пам’ятки, портрети відомих постатей України. На початку 90-х він долучився ще й до оформлення українського та дипломатичного паспортів, був співавтором ескізів гривні.

Вже понад 25 років наш земляк мешкає за океаном. До США Василь Лопата виїхав у зв’язку з погіршенням стану здоров’я, де й продовжив творити. У його доробку понад 700 робіт, які зберігаються у музеях, бібліотеках, у приватних збірках України та світу.